A A+ A++

Powinniśmy zwrócić uwagę, że obecne w niemal każdej kuchni ściereczki i ręczniczki często służą nam do kilku zadań – wycieramy w nie ręce, osuszamy nimi produkty spożywcze, przecieramy blaty. Dzięki takiemu postępowaniu stwarzamy bakteriom i grzybom idealne środowisko do rozmnażania się.

Jak często wymieniać ścierki w kuchni?

Na ścierkach kuchennych zbiera się 10 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej. Naukowcy na kuchennych ręcznikach wykryli obecność m.in. bakterii E. coli. Zakażenie tymi bakteriami, czyli pałeczkami okrężnicy, jest jednym z najczęstszych powodów zatruć pokarmowych. Zakażenie może również prowadzić do ciężkich infekcji, powikłań, a nawet zapalenia opon mózgowych lub sepsy.

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ścierki kuchenne powinniśmy wymieniać częściej niż pościel, a najlepiej, by po każdym użyciu wędrowały do kosza na pranie. Następnie pierzemy je z detergentem w temperaturze min. 60 stopni. Powinniśmy wykształcić w sobie nawyk mycia rąk po każdym dotknięciu materiałowych szmatek, tak by zapobiegać zakażeniu. A do wycierania talerzy czy innych przedmiotów, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, należy używać ręczników papierowych. Nie jest to jednak ekologiczne rozwiązanie, dlatego dobrze rozważyć zakup kilku materiałowych ścierek i regularnie je prać.

Zobacz także: Aleksandra Kisiel mówi urodzie. Jak zadbać o cerę?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZamieszanie z powrotem do szkół. Czy uczniowie zasiądą w ławkach jeszcze w tym roku szkolnym?
Następny artykułKoronawirus. W Mstowie rozdają maseczki. Każdemu po jednej, bezpiecznie, bo z okna