Sandacz na szpinaku z kremem z porów to pomysł Magdy Gessler na uroczysty rodzinny obiad. tak przygotowana ryba jest niezwykle delikatna. Wypróbujecie przepis?
- 4 filety z sandacza
- 1 kg świeżego szpinaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 500 ml białego półwytrawnego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie opłucz i odsącz szpinak. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na nim szpinak. Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.
- Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.
- Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.
- Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS