A A+ A++

Vlogerka, dzieląca się swoimi przepisami i lifehackami na takich serwisach, jak Instagram, Facebook czy Pinterest, wrzuciła filmik na platformę TikToka.

Pokazuje w nim rezultat niebywałego eksperymentu – przechowywania sałaty przez ponad miesiąc w lodówce. Jak widać na filmiku, sałata jest wciąż świeża i chrupiąca. Na czym polega fenomen świeżej sałaty?

Właścicielka konta TasteGreatFoodie wkłada liście sałaty do słoika, zalewa zimną wodą, zakręca i umieszcza w lodówce. To wszystko! W ten sam sposób traktuje liście jarmużu, które również są świeże, intensywnie zielone i chrupiące przez niemal miesiąc. Jedyne, co trzeba robić, to wymieniać wodę w słoiku co dwa dni i pilnować, by słoik był szczelnie zamknięty.

W podobny sposób przechowuje cytryny – umieszczone w stalowej misce, zalane zimną wodą, mogą spędzić w lodówce aż 3 miesiące.

Sałata w słoiku to nie jedyny sposób na przedłużenie jej świeżości. Jak się okazuje, w tym celu świetnie sprawdzi się również wirówka do sałaty – dokładnie ta sama, którą wykorzystujemy do odwirowania zieleniny z nadmiaru wilgoci. Umieszczona w niej sałata będzie oddawać wilgoć, która zamiast pokrywać listki i przyspieszać ich gnicie, osadzi się na dnie wirówki.

Popularne jest także przechowywanie umytych, wciąż lekko wilgotnych liści sałaty w ręczniku papierowym zawiniętym w lnianą lub bawełnianą ściereczkę kuchenną. W ten sposób świeżość przez ponad 7 dni zachowają także inne zielone liście – szpinak, jarmuż, a także świeże zioła, w tym szczypiorek.

A was? Który sposób przekonuje najbardziej?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDom jak z marzeń. Rozenek mówi, na jakim jest etapie
Następny artykułMielczanie na Mistrzostwach Woj. Podkarpackiego w Biegach Przełajowych, Kolbuszowa 26.03.2021 r.