W walce z otyłością i nadwagą kluczowa jest dieta. Aczkolwiek, niektóre jej składniki „odchudzają” tylko z pozoru. Dietetyczka z Los Angeles Ilana Muhlstein ujawnia, które produkty – uważane powszechnie za zdrowe – mają dużo kalorii i mogą utrudnić Ci zrzucenie kilogramów.
Choć niektóre produkty spożywcze uznaje się za zdrowe i odżywcze, nie zawsze są one optymalne dla utraty wagi. Dyplomowana dietetyczka Ilana Muhlstein udzieliła wywiadu dla Fox News Digital na temat pułapek dietetycznych.
Jak zauważyła, możliwe jest jedzenie zdrowej żywności, a mimo to przybieranie na wadze. Wymienia cztery produkty, których lepiej unikać, gdy poważnie myślimy o odchudzaniu.
Dietetyczka twierdzi, że chociaż produkty na bazie owsa, takie jak owsianka czy płatki owsiane, mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób uprawiających sport, nie są najlepszym wyborem dla osób dążących do utraty wagi z powodu wysokiej zawartości węglowodanów.
Choć awokado znane jest jako zdrowe źródło tłuszczu, jego nadmiar może utrudniać odchudzanie.
Większość kobiet potrzebuje dziennie zaledwie tyle tłuszczu, ile zawiera jedno awokado – tłumaczy Muhlstein.
Chociaż zakwas ma pewne właściwości zdrowotne, ponieważ jest fermentowany i może mieć niższy indeks glikemiczny to nadal jest wysokokaloryczny.
Pesto może być pysznym dodatkiem do sałatek, warzyw i innych potraw, ale zwykle robi się je z dużą ilością oliwy z oliwek, parmezanu i orzeszków piniowych – ostrzega dietetyczka.
Ekspertka poleca rozcieńczyć pesto sokiem z cytryny czy jogurtem greckim z dodatkiem wody i bazylii.
Źróło: Fox News Digital
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS