Początkowo żerują w ukryciu, niszcząc nasze zapasy zgromadzone w kuchennych szafkach bez dawania o sobie znać. Gdy zauważysz moment, w którym mole spożywcze zaczynają latać po kuchni w poszukiwaniu kolejnych źródeł pożywienia, możesz mieć pewność, że zadomowiły się na dobre. Nie musisz od razu decydować się na usuwanie ich chemicznych preparatami. Jak się pozbyć moli domowymi sposobami? Są równie skuteczne, a jednocześnie mniej szkodliwe dla domowników.
Starasz się utrzymywać w domu porządek, a mimo to z irytacją obserwujesz niewielkie, szaro-brązowe owady krążące po kuchni. Co poszło nie tak? Skąd mole spożywcze biorą się w domu? Niestety, najczęściej przynosimy je ze sklepu wraz z zakupami. Mogą bytować już na półkach sklepowych, gdzie nie zawsze artykuły spożywcze są odpowiednio przechowywane. Unikaj kupowania opakowań, zwłaszcza w przypadku produktów sypkich, w których da się zauważyć niewielkie dziurki i ubytki.
To jednak nie wszystko. Co przyciąga mole spożywcze? Mogą dostać się do mieszkania przez otwarte okno, szczególnie w okresie letnim, kiedy często całymi dniami wietrzymy wnętrza. Czasem w poszukiwaniu nowych terenów do żerowania są w stanie przedostać się do nas z sąsiednich posesji.
Zobacz też: Weź z kuchni przyprawę i wsyp do kopca. Kret i nornica wyprowadzą się w trymiga
Irytacja i wstręt, z jakim obserwujemy latające owady w kuchniach, mogą skłaniać nas do sięgania po chemiczne środki. Często ich właściwości są drażniące także dla ludzi i używanie ich w miejscu, w którym przygotowujemy posiłki, może nie być dobrym pomysłem.
Tymczasem na widok moli możemy działać szybko, korzystając z produktów, które już mamy pod ręką. Domowe sposoby na mole spożywcze pomogą nam pozbyć się intruzów — wymaga to jedynie odrobiny cierpliwości i konsekwencji.
Z pomocą przychodzą aromaty, które dla ludzi są przyjemne — zwalczanie moli spożywczych dzięki temu dla nas nie będzie aż tak dokuczliwe. Jakich zapachów nie lubię mole? Odstraszają je wanilia, pomarańcza i cytryna. Mając tę wiedzę, zaopatrz się w aromaty spożywcze w płynie, jakie zwykle wykorzystywane są do ciast i kremów. Co dalej?
Wybranym produktem nasącz watę lub kawałek ręcznika papierowego. Rozstaw w kuchennych szafkach i co kilka dni wymieniaj na świeże. Mole b … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS