A A+ A++

Rolnicy nie mają wątpliwości, że w pierwszej kolejności podwyżkę VAT-u odczują konsumenci, będą mniej kupować mięsa czy mięsnych wyrobów. A to może oznaczać zmniejszenie produkcji np. trzody chlewnej, która i tak cały czas spada, chociażby przez ASF. Rolnicy alarmują, że coraz więcej hodowców likwiduje swoje stada, bo produkcja stała się nieopłacalna. Podwyższenie VAT-u może pogłębić problem, może stać się elementem niszczenia polskiego rolnictwa.

Portal Świat Rolnika obliczył, że po podwyżce VAT-u cena kilograma schabu wzrosłaby o 5 złotych, stek zdrożałby o 10 złotych, a cena polędwicy wołowej przebiłaby… 100 złotych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzekając na pociąg będzie można się zaszczepić przeciwko COVID
Następny artykułPZPS ogłasza konkurs na trenera kadry i podaje wymagania dla kandydatów