RMF dowiedziało się, że rząd ma plany, aby – przy zachowaniu pewnych ograniczeń – zezwolić od 18 maja na otwarcie restauracji. Jak miałoby to wyglądać?
Przypomnijmy, że od połowy marca restauracje mogą prowadzić działalność jedynie na dowóz i na wynos. Podczas konferencji prasowej poświęconej drugiemu etapowi odmrażania gospodarki, premier Mateusz Morawiecki mówił, że wznowienie działalności restauracji i kawiarni jest planowane w kolejnym, trzecim etapie. Nie podał jednak dokładnego terminu, kiedy mogłoby to nastąpić.
RMF dotarło do informacji, zgodnie z którymi rząd przymierza się, aby od 18 maja zezwolić restauracjom i barom przyjmowanie klientów w ogródkach. Te miejsca, które nie mają ogródków, nadal pozostaną zamknięte.
Działalność będą mogły też wznowić te bary i restauracje, które mają obsługę kelnerską. Klient nie będzie mógł bowiem sam podejść do baru, by złożyć zamówienie. Oznacza to, że nie będą mogły się otworzyć bary samoobsługowe. Co ważne: klienci nie będą musieli mieć maseczki i rękawiczek.
Jak długo można wytrwać, gotując tyko na dowóz i na wynos?
Masz „smaka na Maka”? Zostaje linia McDrive
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS