Pomysł na bezmięsny obiad – paszteciki z kapustą, jajkami i grzybami. Jeśli mamy mało czasu, możemy do ich wykonania użyć gotowego ciasta francuskiego.
DOMOWE CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 -3 dag drożdży
- pół łyżeczki soli
Drożdże pokruszyć i wymieszać w śmietanie. Z mąki, soli i śmietany z drożdżami oraz masła szybko zagnieść ciasto.
FARSZ
- pół główki średniej kapusty włoskiej
- 2 cebule
- pół kostki masła
- 5 dag suszonych grzybów
- 5 jajek na twardo
- sól
- pieprz
Kapustę poszatkować i parzyć 4 minuty we wrzącej wodzie. Grzyby namoczyć w bardzo małej ilości wrzątku. Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać kapustę i grzyby. Dusić do miękkości kapusty. Po lekkim przestudzeniu dodać posiekane jajka na twardo i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty lub kwadraty. Nakładać farsz na każdy kawałek ciasta i zwijać paszteciki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w 180 st. do zrumienienia pasztecików.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS