A A+ A++

Pomysł na bezmięsny obiad – paszteciki z kapustą, jajkami i grzybami. Jeśli mamy mało czasu, możemy do ich wykonania użyć gotowego ciasta francuskiego.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

DOMOWE CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 -3 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać w śmietanie. Z mąki, soli i śmietany z drożdżami oraz masła szybko zagnieść ciasto.

FARSZ

  • pół główki średniej kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 jajek na twardo
  • sól
  • pieprz

Kapustę poszatkować i parzyć 4 minuty we wrzącej wodzie. Grzyby namoczyć w bardzo małej ilości wrzątku. Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać kapustę i grzyby. Dusić do miękkości kapusty. Po lekkim przestudzeniu dodać posiekane jajka na twardo i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty lub kwadraty. Nakładać farsz na każdy kawałek ciasta i zwijać paszteciki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w 180 st. do zrumienienia pasztecików.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
Poprzedni artykułOsiem miesięcy więzienia dla kobiety, która szantażowała piłkarza Manchesteru United
Następny artykułJSW w obliczu kryzysowej sytuacji