A A+ A++

Pomysł na bezmięsny obiad – paszteciki z kapustą, jajkami i grzybami. Jeśli mamy mało czasu, możemy do ich wykonania użyć gotowego ciasta francuskiego.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

DOMOWE CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 -3 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać w śmietanie. Z mąki, soli i śmietany z drożdżami oraz masła szybko zagnieść ciasto.

FARSZ

  • pół główki średniej kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 jajek na twardo
  • sól
  • pieprz

Kapustę poszatkować i parzyć 4 minuty we wrzącej wodzie. Grzyby namoczyć w bardzo małej ilości wrzątku. Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać kapustę i grzyby. Dusić do miękkości kapusty. Po lekkim przestudzeniu dodać posiekane jajka na twardo i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty lub kwadraty. Nakładać farsz na każdy kawałek ciasta i zwijać paszteciki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w 180 st. do zrumienienia pasztecików.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOsiem miesięcy więzienia dla kobiety, która szantażowała piłkarza Manchesteru United
Następny artykułJSW w obliczu kryzysowej sytuacji