Śliwki można jeść na surowo. Są soczyste i słodkie. W polskiej kuchni są również wykorzystywane do pysznych deserów. Podajemy sprawdzone przepisy na deser ze śliwkami i kruszonką oraz na śliwki w czekoladzie.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 kg śliwek węgierek, soku z 1 pomarańczy, 1 łyżeczki cynamonu, 4 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego, 1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich, 1/2 szklanki soku jabłkowego.
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy:150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru pudru, szczyptę soli.
Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki i posypujemy cynamonem, cukrem i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno formy o średnicy ok. 23 – 25 cm wsypujemy płatki i wlewamy sok z jabłek. Następnie układamy śliwki, które posypujemy kruszonką. Pieczemy bez przykrycia przez około 35 – 40 minut na złoty kolor.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 200 g suszonych śliwek, 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby
Aby przygotować ten deser, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę z osobna zanurzamy w roztopionej, czekoladowej masie. Układamy takie “cukierki” na talerzu i ozdabiamy. Jeżeli chcemy przygotować deser z posmakiem rumu, uprzednio, przed zanurzaniem ich w czekoladzie, należy namoczyć śliwki w alkoholu przez około 2 godziny.
Czekamy, aż śliwki w polewie zastygną.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS