A A+ A++

Praktycznie każda potrawa ma swoją ojczyznę. Są konkretne smaki, które kojarzą się z danym regionem czy krajem. Ukraina również wyróżnia się bogactwem kulinarnym i żywnością, która w Polsce jest mniej popularna. Co zatem jest typowo ukraińskim produktem?

Chałwa ze słonecznika

Ukraina to ojczyzna wielu potraw, np. barszczu, wareników, solanki, ale też smacznych przegryzek. Wśród nich popularnością cieszy się chałwa słonecznikowa. W przeciwieństwie do klasycznych słodyczy czy czekolad, które tak na marginesie również są chętnie jedzone na Ukrainie (np. te marki Roshen), zawiera wiele wartościowych składników, np. witaminę E, która określana jest mianem witaminy młodości.

Kawior – luksus i zdrowie

Wschód słynie również z kawioru, czyli rybiej ikry. Kawior nieodłącznie kojarzy się z luksusem, ale również zdrowiem. Wyróżnia się kawior z ryb jesiotrowatych, inaczej kawior czarny, kawior z ryb łososiowatych, znany też jako kawior czerwony czy kawior norweski pochodzący z ryb dorszowatych. Kawior można jeść bez żadnych dodatków lub serwować jako składnik tostów czy blinów. Niezależnie jaki typ tego przysmaku wybierasz, stawiasz na zdrowe produkty, ponieważ kawior to źródło wielonienasyconych kwasów omega-3, witamin A, B6, B12, E czy też takich minerałów jak żelazo, magnez, fosfor, wapń czy selen.

Słonina

O słoninie ukraińskiej narosło wiele legend. Ten przysmak ma swoje muzeum. Słonina to również często pojawiający się motyw w ludowych i biesiadnych pieśniach ukraińskich. Słonina jako wyrób mięsny może kojarzyć się z przekąską wytrawną – nic bardziej mylnego! Na Ukrainie chętnie je się również słoninę oblaną czekoladą. Sklep wschodni, jakim jest Best Market, wyróżnia się bogatą ofertą. To tu znajdziesz interesujące rodzaje słoniny – m.in. wędzoną. Słoninę można zaserwować wraz z ogórkiem kiszonym (również popularnym na Ukrainie) albo jako składnik sałatki. Niekiedy słonina stanowi bazę wywaru na zupę.

Suszone rybki

W Polsce chętniej sięgamy po chipsy czy paluszki, natomiast nasi wschodni sąsiedzi chętniej wybierają suszone rybki. Jest wiele korzyści z jedzenia tych przekąsek. Przede wszystkim – w odróżnieniu od słonych przegryzek – rybki suszone nie tuczą. Dodatkowo to ogromna skarbnica witamin, składników odżywczych i minerałów. Znajduje się w nich potas, wapń, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy z grupy B, witamin A, D, E, K.

Jeżeli szukasz smacznych suszonych rybek anchois czy łososia, odwiedź sklep Best Market i wybierz swój przysmak: https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/suszone-ryby/.



 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPO w Sieradzu apeluje o interwencję w sprawie przebudowy drogi wojewódzkiej
Następny artykuł“Kasa pozostała pusta”. Pracownice sądu usiądą na ławie oskarżonych