A A+ A++

3 jajka

3 łyżki oliwy

ciepła, przegotowana woda

Farsz:

2 buraki średniej wielkości (ok. 300 g)

2-3 ziemniaki (ok. 300 g)

100 g kremowego sera (zmielony twaróg, ricotta lub inny)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka drobno posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Jak ro zrobić:

Ciasto:

Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gladkie ciasto – jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody. Jeśli zbyt klejące – odrobinę mąki.

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz:

Ziemniaki i buraki gotujemy lub pieczemy – ja ułożyłam buraki i ziemniaki w glinianym garnku, posypałam je lekko gruboziarnistą solą i pieprzem, spryskałam oliwą i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 230 st.

Po godzinie warzywa były gotowe.

Buraki i ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce i łączymy z serem, przyprawami, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kólka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.

Podajemy z masłem koperkowym.

Masło koperkowe:

1 łyżka drobno pokrojonego koperku

2 łyżki masła

Łączymy w garnuszku, podgrzewamy aż masło się rozpuści i odstawiamy na 15 minut, by masło nabrało smaku koperku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzepisy na święta: Ucierane ciasto makowe
Następny artykułCzarna Wołga, a w niej Beria – demon wyłapujący młode dziewczęta