3 jajka
3 łyżki oliwy
ciepła, przegotowana woda
Farsz:
2 buraki średniej wielkości (ok. 300 g)
2-3 ziemniaki (ok. 300 g)
100 g kremowego sera (zmielony twaróg, ricotta lub inny)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Jak ro zrobić:
Ciasto:
Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gladkie ciasto – jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody. Jeśli zbyt klejące – odrobinę mąki.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
Ziemniaki i buraki gotujemy lub pieczemy – ja ułożyłam buraki i ziemniaki w glinianym garnku, posypałam je lekko gruboziarnistą solą i pieprzem, spryskałam oliwą i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 230 st.
Po godzinie warzywa były gotowe.
Buraki i ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce i łączymy z serem, przyprawami, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kólka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.
Podajemy z masłem koperkowym.
Masło koperkowe:
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
2 łyżki masła
Łączymy w garnuszku, podgrzewamy aż masło się rozpuści i odstawiamy na 15 minut, by masło nabrało smaku koperku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS