Na przygotowanie tego pysznego słodkiego dania wystarczy pół godziny. Schłodzone przed podaniem będzie doskonałym deserem w upalny dzień.
Deser tiramisu, fot. Joanna Biel
– podłużne biszkopty
– 50 ml whisky (opcjonalnie, jeśli deser będą jeść dorośli)
– 50 ml espresso (zimne)
– 250-300 ml śmietany
– 250g mascarpone
– 1-2 łyżki cukru pudru
– kakao (do dekoracji)
– mięta (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
W suchej misce ubijamy śmietanę (nie na sztywno) dodajemy według uznania cukier puder,
mieszamy. Stopniowo dodajemy mascarpone ciągle mieszając aż masa będzie gładka
(jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać śmietanę).
W osobnej misce łączymy kawę z whisky.
W pucharkach lub w jednym naczyniu dno smarujemy delikatnie kremem, później moczymy
biszkopty w kawie wymieszanej z whisky i kładziemy na dno, ciasno obok siebie.
Jak dno naszego naczynia będzie zapełnione – wykładamy na biszkopty część masy.
Później czynność powtarzamy – układamy ciasno biszkopty namoczone w kawie a na nie
masa. Górę posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy listkiem mięty.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS