A A+ A++

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ kostki masła

10 dag cukru pudru

1 jajko

2 łyżki gęstej śmietany

powidła śliwkowe

Na masę serową:

1 ½ kg sera białego

35 dag cukru pudru

1-2 łyżki cukru waniliowego

1 kisiel cytrynowy

2 ½ łyżki mąki kartoflanej

2 jajka

4 żółtka

½ kostki masła

2 ¾ szklanki mleka

Na bezę kokosową:

4 białka

szczypta soli

1 szklanka cukru

10 dag wiórków kokosowych

Na jabłka w syropie:

7-8 średnich jabłek

½ l wody

75 dag cukru

kilka goździków

kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać goździki i cynamon.

Do wrzącego syropu włożyć jabłka i gotować na wolnym ogniu – mają być szkliste, lecz nie wolno ich rozgotować. Wyjąć na talerz, przestudzić.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (34×25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.

Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, mąkę kartoflaną i śmietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będą potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gorące mleko – masa wyjdzie dość rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami. Ułożyć jabłka z syropu, delikatnie wcisnąć w masę serową. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułką zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.

Zobacz poprzedni przepis Zobacz następny przepis


Fot.: Grzegorz Kozakiewicz / BRAK

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Trzeba było troszeczkę postać, ale kupiłam kawałek szynki, kiełbasę, a nawet rodzynki”.
Następny artykułŚwiąteczne przepisy od znanych kucharzy: Luksusowy bigos z ogórków i kindziuka od Magdy Gessler