1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki masła
10 dag cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
powidła śliwkowe
Na masę serową:
1 ½ kg sera białego
35 dag cukru pudru
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 kisiel cytrynowy
2 ½ łyżki mąki kartoflanej
2 jajka
4 żółtka
½ kostki masła
2 ¾ szklanki mleka
Na bezę kokosową:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
10 dag wiórków kokosowych
Na jabłka w syropie:
7-8 średnich jabłek
½ l wody
75 dag cukru
kilka goździków
kawałek kory cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać goździki i cynamon.
Do wrzącego syropu włożyć jabłka i gotować na wolnym ogniu – mają być szkliste, lecz nie wolno ich rozgotować. Wyjąć na talerz, przestudzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (34×25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, mąkę kartoflaną i śmietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będą potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gorące mleko – masa wyjdzie dość rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami. Ułożyć jabłka z syropu, delikatnie wcisnąć w masę serową. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułką zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.
Zobacz poprzedni przepis Zobacz następny przepis
Fot.: Grzegorz Kozakiewicz / BRAK
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS