- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 laski wanilii
- 8 żółtek
- Skórka z cytryny i pomarańczy
- Kilogram pełnotłustego, niewalcowanego białego sera
- Gęsta kwaśna śmietana
- Rodzynki i orzechy włoskie
250 g miękkiego masła ucieramy na puch z 200 g cukru pudru wcześniej nasączonego zapachem czterech rozciętych lasek wanilii. Teraz dodajemy po kolei 8 dorodnych żółtek i tworzymy gęsty, pyszny krem. Dorzucamy skórkę z cytryny, którą przez cały poprzedni dzień moczyliśmy w zimnej wodzie, a przed otarciem lekko osuszyliśmy lnianą ściereczką.
Kilogram pełnotłustego, niewalcowanego białego sera przepuszczamy trzy razy przez maszynkę na gładką masę. Musi się rozpuszczać na języku, nie może mieć grudek. Dodajemy do niego gęstą kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła, i bardzo delikatnie mieszamy obie masy. Dodajemy przygotowaną wcześniej domową skórkę pomarańczową, która jest istotą wielkanocnej paschy, dorzucamy rodzynki namoczone w koniaku i doprawiamy grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.
Masę przekładamy na luźno tkaną ściereczkę, zawijamy, kładziemy na sicie i obciążamy kamieniem. Pod sitem układamy naczynie, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa. Podajemy ją pokrojoną w plastry, polewamy odrobiną miodu rozpuszczonego w soku z pomarańczy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS