A A+ A++

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejska Agencja Leków (EMA) opublikowały wspólny raport, w którym wskazują, że w krajach, które zmniejszyły spożycie antybiotyków zarówno u zwierząt, jak i u ludzi, zaobserwowano zmniejszenie liczby bakterii opornych na antybiotyki.

W raporcie przedstawiono dane zebrane głównie w latach 2019–2021 na temat spożycia antybiotyków i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w Europie.

Jak czytamy w materiałach dot. raportu po raz pierwszy w ramach tego projektu trzy agencje przeanalizowały tendencje w zakresie spożycia środków przeciwdrobnoustrojowych i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u  Escherichia coli  ( E. coli ) zarówno u ludzi, jak i zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. 

Twórcy raportu przyjrzeli się także zmianom tych tendencji u ludzi i zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność w latach 2014–2021. Na przykład w tym okresie spożycie antybiotyków u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność spadło o 44%.

Analiza przeprowadzona przez trzy Agencje wykazała, że  ​​bakterie E. coli  zarówno u zwierząt, jak i u ludzi stają się mniej oporne na antybiotyki w miarę zmniejszania się ogólnego spożycia antybiotyków. Pokazuje to, że niepokojące trendy w zakresie oporności na antybiotyki można odwrócić dzięki właściwym działaniom i polityce.

Raport skomentował na na platformie X Grzegorz Cessak, prezes URPL:

W krajach, które obniżyły zużycie antybiotyków (zarówno u zwierząt, jak i u ludzi) zaobserwowano zmniejszenie liczby bakterii opornych. Analiza wykazała, że ​​bakterie E. coli stają się mniej oporne na antybiotyki wraz z redukcją ich stosowania. Wyniki dowodzą, że niepokojące tendencje w zakresie oporności na antybiotyki z powodzeniem odwrócą odpowiednie działania.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt. Szacuje się, że co roku oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe powoduje śmierć ponad 35 000 osób w Unii Europejskiej i Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) oraz stanowi znaczne obciążenie dla europejskich systemów opieki zdrowotnej, a koszty wynoszą około 11,7 miliarda euro na osobę. według Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). Podejście „Jedno zdrowie” wdrożone dzięki współpracy ECDC, EFSA i EMA oraz wyniki przedstawione w niniejszym raporcie wymagają:

  • ciągłe wysiłki na rzecz rozwiązania problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe na szczeblu krajowym, unijnym i globalnym w sektorach ludzi i zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność;
  • zharmonizowany nadzór nad spożyciem środków przeciwdrobnoustrojowych i opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe w sektorze ludzi i zwierząt;
  • ukierunkowane badania mające na celu dalsze zrozumienie rozprzestrzeniania się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Dodatkowe dane na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe będą dostępne w przyszłym tygodniu we wspólnym raporcie rocznym EFSA i ECDC na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w którym analizowany jest stan oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii wpływających na ludzi, zwierzęta i żywność.
 

Źródła:

https://www.ema.europa.eu/en/news/multi-agency-report-highlights-importance-reducing-antibiotic-use

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRusza przebudowa drogi 721 między Piasecznem a Konstancinem-Jeziorną
Następny artykułZnamy nazwisko nowej dyrektor MOPS w Jaśle