A A+ A++

Wybierając się w jakąś podróż warto uwzględnić czas na to, aby poznać kuchnię danego miejsca. Smaki na świecie są naprawdę bardzo różnorodne i choć w niektórych państwach jedzenie jest zbliżone do siebie smakowo, to zawsze można znaleźć jakąś potrawę tradycyjną, zupełnie nietuzinkową.

W Indiach za takie niepowtarzalne smaki odpowiadają między innymi przyprawy: https://www.przepis-kulinarny.pl/najpopularniejsze-przyprawy-w-kuchni-indyjskiej-info129.html. W innych krajach są to natomiast specjalnie dobrane owoce o egzotycznym charakterze, dobrze doprawione mięso czy też zboża. Ta różnorodność smaków sprawia, że każdy z nas ma jeszcze wiele do odkrycia w tym zakresie.

Jakie dania cieszą się popularnością na świecie?

Kojarzone praktycznie na całym świecie z Wielką Brytanią, są słynne fish & chips. Jadąc na wyspy i nie próbując tego dania, popełnia się kulturowe faux pas. Danie to jest niezwykle proste i składa się przede wszystkim z ryby, która smażona jest na głębokim tłuszczu. Najczęściej jest nią dorsz. Dodatkowo do dania dołączane są grube frytki oraz różnego rodzaju sosy. Najczęściej wśród Brytyjczyków danie to jest popijane popularnym tam piwem.

W Hiszpanii popularnym daniem jest natomiast paella. Jej historia sięga aż XII wieku, kiedy spożywali ją przede wszystkim chłopi. Z czasem zyskała ona natomiast miano dania narodowego i stała się niejako symbolem całego kraju. Danie to przyrządza się na patelni, gdzie głównym składnikiem jest ryż, szafran oraz dobrej jakości bulion warzywny. Opcjonalnie można do tego wszystkiego dodawać ulubione warzywa, mięso czy też owoce morza. Poszukując smaków świata, warto rozejrzeć się za wakacyjnymi ofertami na stronie: naWakacje.eu.

Japonia – tradycyjny ramen

W Japonii tradycyjnym i niezwykle popularnym daniem, jest ramen. Oczywiście ze względu na to, że dziś najpopularniejsze dania “wędrują” po całym świecie, bez trudu można skosztować go również w Polsce. Jednak w tradycyjnej i pełnej smaku odsłonie, zjeść można go tylko w Japonii. Ramen po części można przyrównać do tradycyjnego polskiego rosołu. W Japonii jada się go praktycznie codziennie i dostępne jest ono w każdej knajpie. Podstawą tego dania jest oczywiście bulion oraz makaron typu udon. Charakteryzuje się on tym, że jest dość gruby. W zupie tej znajdują się również jajka, warzywa oraz kawałki mięsa.

Śniadanie po kanadyjsku

Podobnie jak Amerykanie, również Kanadyjczycy podchodzą poważnie do kwestii swoich śniadań. Muszą być one pożywne i w części są spożywane także na słodko. Samo śniadanie składa się z porcji pancakes. Są to grube naleśniki o okrągłym kształcie. Na to natomiast nakładane są dwa plastry grillowanego bekonu. Całość polewa się syropem klonowym, popijając kawą lub sokiem z pomarańczy. To śniadanie, które w Polsce mogłoby wywołać niemałe kontrowersje. Jednak czasem również tak nieoczywiste połączenia, okazują się wybitnymi smakami. Będąc w Kanadzie, na pewno warto tego spróbować, podobnie jak i wcześniej wymienionych dań. Więcej o kuchniach na świecie dowiesz się tutaj.

Materiał zewnętrzny

Napisany dnia: 12.04.2021, 10:34

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBraniewo i ponad 4 miliony na infrastrukturę teleinformatyczną
Następny artykułKoronawirus: o wiele mniej zakażeń niż wczoraj