Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, spożywamy ją w pośpiechu i bezrefleksyjnie. Brak czasu i pomysłu na śniadanie to dwa podstawowe problemy. W jaki sposób zaplanować pierwszy posiłek dnia, żeby był zdrowy, pożywny i prosty w przygotowaniu?
Śniadanie jest posiłkiem, którego pod żadnym pozorem nie powinno się pomijać. Zawarte w nim składniki odżywcze chronią nas przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, na które jesteśmy narażeni w ciągu dnia. Rozpoczęcie dnia na czczo powoduje nie tylko spadek energii, lecz także odporności na drobnoustroje chorobotwórcze. Zróżnicowane i smaczne śniadanie ochroni nasz organizm, doda sił, poprawi koncentrację, a także sprawi, że poranki będą dużo mniej stresujące. Oto kilka smacznych i zdrowych śniadaniowych propozycji:
1. Koktajl
Świeże mieszanki owocowo-warzywne najlepiej sprawdzają się na wiosnę i w czasie lata, kiedy szczególnie potrzebujemy dobrego nawodnienia organizmu. Pełny antyoksydantów napój domowej roboty gasi pragnienie, usprawnia procesy trawienia, a także przyspiesza przemianę materii. Wystarczy zaopatrzyć się w blender, porcję ulubionych produktów z warzywniaka i… do dzieła!
2. Pudding z chia
Pudding z dodatkiem nasion chia jest bogaty w błonnik i prosty w przygotowaniu – wystarczy dodać do niego zielone liście i owoce. Należy jednak pamiętać o tym, że porcję szałwii hiszpańskiej trzeba zostawić noc w wodzie, by wchłonęła płyn i napęczniała.
3. Jaglany pudding
Pudding z kaszy jaglanej jest smacznym i pożywnym posiłkiem śniadaniowym. Wystarczy dodać do niego świeże owoce i trochę mleka roślinnego. Aby zaoszczędzić czas rano, najlepiej ugotować kaszę wieczorem poprzedniego dnia. Przygotowanie puddingu polega jedynie na zmiksowaniu wszystkich składników w blenderze.
4. Twarożek z migdałów
Zamiast tradycyjnego twarożku ze szczypiorkiem, warto nieco poeksperymentować i przygotować biały ser zmieszany z miodem i płatkami migdałowymi. Tak przygotowana potrawa najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem.
5. Zdrowe kanapki
Kanapki są wciąż najpopularniejszym śniadaniowym pomysłem. Aby jednak nie stały się nudne i monotematyczne, warto przygotowywać je z fantazją. Pieczywo żytnie z suszoną śliwką posmarowane pastą z orzechów nerkowca? A może chleb curry podany z prawdziwym hummusem? Amatorzy kanapek mają naprawdę szerokie pole do popisu!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS