A A+ A++

Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, spożywamy ją w pośpiechu i bezrefleksyjnie. Brak czasu i pomysłu na śniadanie to dwa podstawowe problemy. W jaki sposób zaplanować pierwszy posiłek dnia, żeby był zdrowy, pożywny i prosty w przygotowaniu?

fot. shutterstock


Śniadanie jest posiłkiem, którego pod żadnym pozorem nie powinno się pomijać. Zawarte w nim składniki odżywcze chronią nas przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, na które jesteśmy narażeni w ciągu dnia. Rozpoczęcie dnia na czczo powoduje nie tylko spadek energii, lecz także odporności na drobnoustroje chorobotwórcze. Zróżnicowane i smaczne śniadanie ochroni nasz organizm, doda sił, poprawi koncentrację, a także sprawi, że poranki będą dużo mniej stresujące. Oto kilka smacznych i zdrowych śniadaniowych propozycji:

1. Koktajl

Świeże mieszanki owocowo-warzywne najlepiej sprawdzają się na wiosnę i w czasie lata, kiedy szczególnie potrzebujemy dobrego nawodnienia organizmu. Pełny antyoksydantów napój domowej roboty gasi pragnienie, usprawnia procesy trawienia, a także przyspiesza przemianę materii. Wystarczy zaopatrzyć się w blender, porcję ulubionych produktów z warzywniaka i… do dzieła!

2. Pudding z chia

Pudding z dodatkiem nasion chia jest bogaty w błonnik i prosty w przygotowaniu – wystarczy dodać do niego zielone liście i owoce. Należy jednak pamiętać o tym, że porcję szałwii hiszpańskiej trzeba zostawić noc w wodzie, by wchłonęła płyn i napęczniała. 

3. Jaglany pudding

Pudding z kaszy jaglanej jest smacznym i pożywnym posiłkiem śniadaniowym. Wystarczy dodać do niego świeże owoce i trochę mleka roślinnego. Aby zaoszczędzić czas rano, najlepiej ugotować kaszę wieczorem poprzedniego dnia. Przygotowanie puddingu polega jedynie na zmiksowaniu wszystkich składników w blenderze.

4. Twarożek z migdałów

Zamiast tradycyjnego twarożku ze szczypiorkiem, warto nieco poeksperymentować i przygotować biały ser zmieszany z miodem i płatkami migdałowymi. Tak przygotowana potrawa najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem.

5. Zdrowe kanapki

Kanapki są wciąż najpopularniejszym śniadaniowym pomysłem. Aby jednak nie stały się nudne i monotematyczne, warto przygotowywać je z fantazją. Pieczywo żytnie z suszoną śliwką posmarowane pastą z orzechów nerkowca? A może chleb curry podany z prawdziwym hummusem? Amatorzy kanapek mają naprawdę szerokie pole do popisu!

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Moim zdaniem
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOstrów Wlkp.: Ostrzeżenie meteorologiczne- intensywne opady deszczu
Następny artykułMBP Stalowa Wola: Stalowowolscy bibliotekarze pokazali jak promować czytelnictwo