A A+ A++

Jak wynika z raportu GUS “Rolnictwo w 2019”, statystyczny Polak przez rok zjadł 61 kg mięsa. To o 15,9 kg mniej niż w 2018 roku. Wtedy “Kowalski” zjadał 76,9 kg rocznie.

W 2020 roku spadek może być jeszcze większy właśnie z powodu epidemii koronawirusa. Kampania RoślinnieJemy – powołując się na badania Market Research World – stwierdziła, że w ostatnich miesiącach aż 25,4 proc. Polaków ograniczyło spożycie mięsa. 31,6 proc badanych wskazało, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa.

Jednocześnie badacze z IQS w kwietniu wskazywali, że około 40 proc. Polaków nie je, lub ogranicza spożycie mięsa. Podobne wyniki płynęły z sondażu Ariadny w maju 2019 roku, kiedy to 38,5 proc. ankietowanych wskazało, że ogranicza spożycie mięsa.

Na decyzje Polaków wpływ na pewno ma m.in. większa dostępność do produktów roślinnych. Gotowe produkty coraz częściej można znaleźć w sklepach, coraz więcej restauracji i barów szybkiej obsługi decyduje się na rozszerzenie menu o dania dla wegan. 

Zobacz również:

Dieta roślinna? Z czym to się je?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFilm i pizza na świeżym powietrzu? Taki zestaw przez tydzień będzie serwować Polówka
Następny artykułNowe Polonezy odkryte po 35 latach. Sensacyjne znalezisko u dilera FSO w Belgii [FOTO]