A A+ A++

12 maja 2023 r. w placówce Sokólskiego Ośrodka Kultury – Muzeum Ziemi Sokólskiej, odbyło się spotkanie ze znaną podlaską zielarką Agnieszką Prymaka na temat sposobów wprowadzenia do diety rośliny znanej z naszych przydomowych ogródków – podagrycznika.

Mało kto wie, że podagrycznik uważany powszechnie za uciążliwy chwast, posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie (a więc i odchudzanie), oczyszcza nerki, ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające, w tradycji zielarskiej jest to znany środek na podagrę (dnę moczanową).

Uczestnicy piątkowego spotkania zaczęli od wykonania naparu z podagrycznika, pomagającego w bólach stawów. W ciągu dwóch godzin zrobili również sól ziołową i nastawili w słoikach ocet podagrycznikowy. Na koniec skosztowali zrobionego samodzielnie pesto z rośliny. W międzyczasie dowiedzieli się o tym jak rozpoznać roślinę, jak ją stosować, w jaki jeszcze ciekawy sposób można wprowadzić go do codziennej diety.

Fot. C. Wiszniewski, E. Wiśniewska

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLGD “Beskid Gorlicki” zaprasza na spotkanie podsumowujące konsultacje społęczne LSR na lata 2023-2027
Następny artykułOdławiali poszukiwanych