A A+ A++

Czeski przewoźnik RegioJet uzyskał zgodę na uruchomienie pociągów z Przemyśla przez Kraków, Czechy i słowacką Bratysławę do Wiednia – stolicy Austrii. Nocne połączenie ma być codzienne, a do jego obsługi prywatna firma ma wysyłać wagony z miejscami do siedzenia i spania. To kolejna trasa, na obsługę której polscy urzędnicy dali zielone światło przewoźnikowi zza granicy. Wcześniej zaakceptowali pomysł na kursy do Pragi i belgijskiej Ostendy.

Czeski RegioJet uzyskał od Urzędu Transportu Kolejowego zgodę na uruchomienie codziennego połączenia Przemyśl – Wiedeń w latach 2021-2026. Teoretycznie pierwszy taki pociąg mógłby wysłać na tory od 12 grudnia br., jednak najpewniej stanie się to w następnych miesiącach, ponieważ wstępny rozkład jazdy obowiązujący od tamtego dnia jest już upubliczniony.

Godzinę odjazdu z Przemyśla wyznaczono na 20:45, a z Rzeszowa na 21:40. Następnie składy jadące do Austrii zatrzymają się w Tarnowie (22:26), Krakowie (23:30) oraz Czechowicach-Dziedzicach (1:26). Kolejne stacje na ich drodze leżą w Czechach – są to m.in. Bohumin, Ostrawa, Ostrokovice i Brzecław (Breclav). Po godz. 5 rano pociągi dotrą do stolicy Słowacji – Bratysławy, a w Wiedniu zameldują się równo o 7:00.

Taką samą trasę wytyczono dla składów jadących z Austrii przez Słowację i Czechy do Polski. Z głównego dworca w Wiedniu lokomotywa i wagony RegioJet odjadą o 21:07. Chętni do wyjazdu z Bratysławy będą musieli zjawić się na stacji najpóźniej o 22:32. W naszym kraju składy zjawią się po godz. 2 w nocy, by zameldować się w Krakowie o godz. 4:50. Natomiast do Przemyśla dotrą na godz. 7:50. 

Pokonanie niespełna 750-kilometrowej trasy zajmie im około 10 godzin.

Pociągi RegioJet do Wiednia. Będą wagony z miejscami do leżenia

RegioJet, składając wniosek do UTK o zgodę na korzystanie ze szlaków, zastrzegł, ż … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDzień Kuchni Polskiej w Płocku. Kucharze uwijali się przy wielkiej patelni i bigosie z 400 kilogramów kapusty [FOTO]
Następny artykuł“Rola rolnika, by upadku unikał” – konkurs KRUS