Płukanka octowa pozwala na zregenerowanie włosów, ale nie można jej używać nadmiernie, bo zadziała odwrotnie od zamierzonego celu. Jeśli zachowasz umiar, stosowanie płukanki octowej przyniesie wiele korzyści, a ty będziesz cieszyć się z pięknych i zadbanych włosów. Czy można chcieć więcej?
Do płukanki octowej należy użyć octu jabłkowego. Zawiera w sobie mnóstwo enzymów, aminokwasów, pektyn, witamin z grupy B oraz witaminę C. Oprócz tego znajdziesz w nim biotynę, kwas foliowy oraz potas, siarkę i krzem. Wykorzystanie tego produktu do płukanki octowej pozwala na uzyskanie optymalnych właściwości:
Chcąc przygotować płukankę octową, przygotuj litr wody (najlepiej przegotowanej albo demineralizowanej) z łyżką octu jabłkowego. Może się zdarzyć, że litr płukanki może nie wystarczyć, aby dokładnie oczyścić włosy, dlatego możesz od razy wymieszać 4 litry wody z 4 łyżkami octu. Alternatywnym rozwiązaniem jest skorzystanie z soku z cytryny. Tak przygotowana płukanka octowa jest gotowa do użycia.
Zobacz także: Aleksandra Kisiel mówi o urodzie. Jak zadbać o siebie podczas kwarantanny?
Przy mocno wysuszonych i zniszczonych włosach, płukankę octową należy stosować jak najrzadziej (co kilka tygodni) albo zrezygnować z niej na rzecz olejowania. Natomiast w przypadku włosów zdrowych możesz skorzystać z płukanki octowej nawet po każdym myciu. Jednak dla zachowania najlepszych rezultatów, stosuj płukankę 1-2 razy w tygodniu.
Stosowanie płukanki octowej – kilka sposobów:
- płucz włosy płukanką jak podczas spłukiwania pod bieżącą wodą;
- napełnij miskę roztworem i zanurz w nim włosy;
- po zanurzeniu włosów w roztworze odczekaj chwilę i spłucz pod bieżącą wodą;
- płucz włosy płukanką tak długo, aż roztwór przestanie być mętny.
Dzięki użyciu octu, szybko zauważysz wspaniałe efekty na włosach. Płukanka octowa wypłukuje i zmywa znacznie więcej niż sama woda, więc włosy stają się sypkie, nieobciążone oraz odbite od nasady. Są gładkie w dotyku, błyszczące i puszyste, ale niepoplątane. Dzięki płukance octowej włosy zachowują świeżość na dłużej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS