oprac. Katarzyna Gileta
– Perskie curry z kurczakiem jest lekko słodkawe, a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak dania. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała – pisze autorka bloga bloga “Marta M.”.
Oceń jako pierwszy:
Marta M.
Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego/masła
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórki z limonki
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki syropu z owocu granatu
- 1 owoc granatu do posypania dania
- 1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
- świeża pietruszka do dekoracji
Przepis
- Zacznij od przygotowania syropu z granatu. Ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
- Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
- Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej). Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
- Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem.
Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką
-
Łosoś asian style
-
Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu
-
Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami
-
Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów
-
Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Zobacz więcej: Gulasz
-
Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna
-
Potrawka z młodego chlebowca
-
Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie
-
Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom
-
Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym
-
Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
Zobacz więcej: Papryka
-
Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
-
Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką
-
Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami
-
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
-
Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
-
Aromatyczne papryczki w oliwie. Przekąska w śródziemnomorskim stylu
-
Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska
-
Zapiekany bakłażan
-
Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami
-
Makaron gryczany z bakłażanem
-
Tarta warzywna z kolorowych pasków. Smak jesieni
-
Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna
Zobacz więcej: Granat
-
Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami. Patent na zdrowe śniadanie
-
Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem
-
Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
-
Bakłażanowe roladki z pastą orzechową
Zobacz więcej: Kurczak
-
Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny
-
Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos
-
Kurczak w bazylii. Pachnie obłędnie
-
Soczyste placuszki z kurczakiem i serem. Zamiast zwykłych kotletów
-
Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem
-
Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL
Zobacz więcej: Ryż
-
Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
-
Potrawka z młodego chlebowca
-
Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów
-
Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS