A A+ A++

– Perskie curry z kurczakiem jest lekko słodkawe, a świeża czerwona cebulka idealnie podkreśla smak dania. Na pewno powrócę nie raz do tej potrawy, bo mnie naprawdę zaintrygowała – pisze autorka bloga bloga “Marta M.”.

Oceń jako pierwszy:

d4b0zkh

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne

Marta M.

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne

Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego/masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórki z limonki
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki syropu z owocu granatu
  • 1 owoc granatu do posypania dania
  • 1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
  • świeża pietruszka do dekoracji

Przepis

  • Zacznij od przygotowania syropu z granatu. Ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
  • Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
  • Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej). Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
  • Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
  • Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem.

Perskie curry z kurczakiem. Aromatyczne i pyszne

d4b0zkh

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • kartofle zapiekane z jajkami

    Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

  • Przepis na kotleciki drobiowe

    Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

d4b0zkh

  • Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką

    Orientalne kotlety rybne. Podaj z ulubioną surówką

  • Łosoś w azjatyckim stylu

    Łosoś asian style

  • Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu

    Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu

  • Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami

    Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami

  • Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

    Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

  • Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi

    Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

    Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • kartofle zapiekane z jajkami

    Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

Zobacz więcej: Gulasz

  • Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna

    Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna

  • Potrawka z młodego chlebowca

    Potrawka z młodego chlebowca

  • Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie

    Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie

  • Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom

    Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom

  • Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

    Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • Gulasz wieprzowy z papryką

    Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

Zobacz więcej: Papryka

  • Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

    Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

  • Masło czosnkowe - masło z grillowanym czosnkiem i papryką

    Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami

  • Ryż z mięsem mielonym i warzywami

    Ryż z mięsem mielonym i warzywami

  • Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

    Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

  • Aromatyczne papryczki w oliwie. Przekąska w śródziemnomorskim stylu

    Aromatyczne papryczki w oliwie. Przekąska w śródziemnomorskim stylu

  • Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

    Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

  • Zapiekany bakłażan z kaszą i ziołowym sosem

    Zapiekany bakłażan

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami

  • Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.

    Makaron gryczany z bakłażanem

  • Tarta warzywna z kolorowych pasków. Smak jesieni

    Tarta warzywna z kolorowych pasków. Smak jesieni

  • Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna

    Ajvar (ajwar), czyli bałkańska pasta warzywna

Zobacz więcej: Granat

  • Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami. Patent na zdrowe śniadanie

    Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami. Patent na zdrowe śniadanie

  • Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem

    Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem

  • Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

    Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

  • Bakłażanowe roladki z pastą orzechową

    Bakłażanowe roladki z pastą orzechową

Zobacz więcej: Kurczak

  • Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny

    Kurczak duszony w sosie paprykowym. Miękki i aromatyczny

  • Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos

    Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos

  • Kurczak w bazylii. Pachnie obłędnie

    Kurczak w bazylii. Pachnie obłędnie

  • Soczyste placuszki z kurczakiem i serem. Zamiast zwykłych kotletów

    Soczyste placuszki z kurczakiem i serem. Zamiast zwykłych kotletów

  • Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem

    Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem

  • Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL

    Flaczki drobiowe. Klasyk kuchni PRL

Zobacz więcej: Ryż

  • Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie

    Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  • Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

    Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

  • Potrawka z młodego chlebowca

    Potrawka z młodego chlebowca

  • Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów

    Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów

  • Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKomunikat – ćwiczenia alarmowe 01.08.2020 godz. 17.00, w dniu 76 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego
Następny artykułBudowa domu. Jak ocieplać skosy poddasza?