Dzisiaj, 13 sierpnia (13:53)
Firma Makarony Polskie wycofuje partie makaronów razowych ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – mikrotoksyny szkodlwiej dla człowieka. GIS apeluje, by nie spożywać wyszczególnionych w komunikacie produktów.
Firma Makarony Polskie z Rzeszowa poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny o wycofaniu niektórych partii makaronów razowych “ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji wymienionych produktów”.
GIS ostrzega, że deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Jej duże stężenie może doprowadzić do poważnych zatruć i uszkodzenia pr … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS