A A+ A++

Firma Makarony Polskie wycofuje partie makaronów razowych ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – mikrotoksyny szkodlwiej dla człowieka. GIS apeluje, by nie spożywać wyszczególnionych w komunikacie produktów.

Firma Makarony Polskie z Rzeszowa poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny o wycofaniu niektórych partii makaronów razowych “ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji wymienionych produktów”.

GIS ostrzega, że deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Jej duże stężenie może doprowadzić do poważnych zatruć i uszkodzenia pr … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBrązowy medalista z Tokio odwiedził Zieloną Górę ze swoją utytułowaną siostrą i trenerem
Następny artykułBitcoin najdroższy od maja. Czy to początek kolejnej hossy?