Dzisiaj, 24 sierpnia (13:50)
Environmental Working Group (EWG) – amerykańska organizacja non-profit publikuje co roku listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Czy to oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować? A może uznać, że to nie nasz problem, bo badania prowadzone są w USA? I czym w ogóle są pestycydy? Wyjaśniamy!
Co może być lepszego od jadłospisu wypełnionego warzywami i owocami? Ten sam, ale pod warunkiem, że rośliny nie będą przesiąknięte chemią. Blisko połowa warzyw i owoców kupowanych w pierwszym napotkanym sklepie ma wykrywalny poziom pestycydów.
Czym one są? Pestycydy to substancje dopuszczone do stosowania w uprawie roślin. Służą do zwalczania szkodników, które wyniszczyły już wiele upraw. Są skuteczne w likwidowaniu uporczywych bakterii, grzybów, pleśni i wirusów. Pomagają pozbyć się chwastów, zabijają też owady, larwy, ślimaki i gryzonie. Dzięki nim plony są bardziej okazałe i atrakcyjne dla oka, a praca włożona w uprawę przynosi korzyść.
Pestycydy przenikają do wody i gleby, mają też szereg niekorzystnych konsekwencji dla zdrowia. Nie są bezpośrednim zagrożeniem dla życia, ale spożywane w dużych dawkach (w zjadanych warzywach i owocach) kumulują się w komórkach. Mogą skutkować szeregiem nieprawidłowości w przebiegu procesów życiowych i rozwojem licznych chorób.
Pestycydy posądzane są o wywoływanie reakcji uczuleniowych, zaburzanie płodności i wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Część z opisanych działań niepożądanych może pojawić się niemal natychmiast, jak świąd skóry, inne ujawnią się po latach. Komórki nowotworowe tworzą się wolniej niż reakcje alergiczne. Jeszcze później się o nich dowiadujemy.
Usłyszałam kiedyś, że skoro tak jest, to lepiej będzie zrezygnować z jedzenia warzyw i owoców. To nie jest dobra decyzja. Nasz organizm pozyskuje z roślin esencję składników odżywczych, których nie zastąpi mu żaden suplement diety. Nawet, jeśli będzie reklamowany przez najzacniejszego wśród celebrytów.
Warzywa i owoce są najlepszym, bo naturalnym źródłem błonnika. Unikanie ich nie jest zatem dobre. Warto jednak mieć świadomość, które z nich najłatwiej chłoną pestycydy, a tym samym zawierają ich najwięcej.
Niechlubna lista, nazywana też parszywą dwunastką, przedstawia się następująco:
1. Truskawki
2. Szpinak
3. Jarmuż
4. Nektarynki
5. Jabłka
6. Winogrona
7. Brzoskwinie
8. Wiśnie
9. Gruszki
10. Pomidory
11. Nać selera
12. Ziemniaki
Zjadłeś nektarynkę i ze zdziwieniem odkrywasz czerwone plamy na skórze, a przecież nie masz alergii na te owoce? Najpewniej miałeś pecha i trafiłeś na okaz przesiąknięty pestycydami. Mądre żywienie w XXI wieku staje się wyzwaniem.
EWG publikuje też co roku listę warzyw i owoców, które – dla kontrastu – mają najniższą zawartość szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Są wśród nich:
1. Awokado
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Kapusta
5. Groszek cukrowy
6. Cebula
7. Szparagi
8. Mango
9. Papaja
10. Kiwi
Koncentrowanie jadłospisu wokół najbezpieczniejszej dziesiątki na dłuższą metę się nie sprawdzi. Trzeba jasno powiedzieć, że na idealnie zdrowe żywienie w nieidealnym i mocno zanieczyszczonym środowisku nie mamy już szans. Warto nauczyć się zatem minimalizować niekorzystny wpływ tych czynników na … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS