A A+ A++

Environmental Working Group (EWG) – amerykańska organizacja non-profit publikuje co roku listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Czy to oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować? A może uznać, że to nie nasz problem, bo badania prowadzone są w USA? I czym w ogóle są pestycydy? Wyjaśniamy!

Pestycydy kontra witaminy

Co może być lepszego od jadłospisu wypełnionego warzywami i owocami? Ten sam, ale pod warunkiem, że rośliny nie będą przesiąknięte chemią. Blisko połowa warzyw i owoców kupowanych w pierwszym napotkanym sklepie ma wykrywalny poziom pestycydów.

Czym one są? Pestycydy to substancje dopuszczone do stosowania w uprawie roślin. Służą do zwalczania szkodników, które wyniszczyły już wiele upraw. Są skuteczne w likwidowaniu uporczywych bakterii, grzybów, pleśni i wirusów. Pomagają pozbyć się chwastów, zabijają też owady, larwy, ślimaki i gryzonie. Dzięki nim plony są bardziej okazałe i atrakcyjne dla oka, a praca włożona w uprawę przynosi korzyść.

Pestycydy: druga strona medalu

Pestycydy przenikają do wody i gleby, mają też szereg niekorzystnych konsekwencji dla zdrowia. Nie są bezpośrednim zagrożeniem dla życia, ale spożywane w dużych dawkach (w zjadanych warzywach i owocach) kumulują się w komórkach. Mogą skutkować szeregiem nieprawidłowości w przebiegu procesów życiowych i rozwojem licznych chorób.

Pestycydy posądzane są o wywoływanie reakcji uczuleniowych, zaburzanie płodności i wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Część z opisanych działań niepożądanych może pojawić się niemal natychmiast, jak świąd skóry, inne ujawnią się po latach. Komórki nowotworowe tworzą się wolniej niż reakcje alergiczne. Jeszcze później się o nich dowiadujemy.

Pestycydy: parszywa dwunastka

Usłyszałam kiedyś, że skoro tak jest, to lepiej będzie zrezygnować z jedzenia warzyw i owoców. To nie jest dobra decyzja. Nasz organizm pozyskuje z roślin esencję składników odżywczych, których nie zastąpi mu żaden suplement diety. Nawet, jeśli będzie reklamowany przez najzacniejszego wśród celebrytów.

Warzywa i owoce są najlepszym, bo naturalnym źródłem błonnika. Unikanie ich nie jest zatem dobre. Warto jednak mieć świadomość, które z nich najłatwiej chłoną pestycydy, a tym samym zawierają ich najwięcej.

Niechlubna lista, nazywana też parszywą dwunastką, przedstawia się następująco:

1. Truskawki

2. Szpinak

3. Jarmuż

4. Nektarynki

5. Jabłka

6. Winogrona

7. Brzoskwinie

8. Wiśnie

9. Gruszki

10. Pomidory

11. Nać selera

12. Ziemniaki

Zjadłeś nektarynkę i ze zdziwieniem odkrywasz czerwone plamy na skórze, a przecież nie masz alergii na te owoce? Najpewniej miałeś pecha i trafiłeś na okaz przesiąknięty pestycydami. Mądre żywienie w XXI wieku staje się wyzwaniem.

Pestycydy: 10 najbezpieczniejszych warzyw i owoców

EWG publikuje też co roku listę warzyw i owoców, które – dla kontrastu – mają najniższą zawartość szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Są wśród nich:

1. Awokado

2. Kukurydza

3. Ananas

4. Kapusta

5. Groszek cukrowy

6. Cebula

7. Szparagi

8. Mango

9. Papaja

10. Kiwi

Jak komponować jadłospis?

Koncentrowanie jadłospisu wokół najbezpieczniejszej dziesiątki na dłuższą metę się nie sprawdzi. Trzeba jasno powiedzieć, że na idealnie zdrowe żywienie w nieidealnym i mocno zanieczyszczonym środowisku nie mamy już szans. Warto nauczyć się zatem minimalizować niekorzystny wpływ tych czynników na … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzejechała Polskę na składaku w dziewięć dni. Karolina chce pomóc pacjentom GCZD w Katowicach
Następny artykułCzy Polaków stać na zakup nieruchomości w Hiszpanii?