Chyba pora wejść w jesienne klimaty, co myślicie? To już powoli ten okres, gdzie wykorzystujemy bogactwo lata zamknięte w słoikach. Ja owocowe dżemy przygotowuję zawsze w sezonie, kiedy możemy cieszyć się świeżymi i rodzimymi owocami. Takie przetwory to dla mnie istny ratunek w okresie, kiedy na straganach wybór robi się dużo mniejszy. Jeśli ominął Cię sezon zapraw – spokojnie, zawsze możesz spróbować przygotować dżem z mrożonych owoców np. leśnych 🙂
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki połączyłam używając blendera. Naleśniki usmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym. Truskawki rozmroziłam, umyłam, przekroiłam na pół (zależy od wielkości), dodałam cukier i dusiłam pod przykrywką dodając wody. Przełożyłam do słoiczka. Naleśniki podałam z dżemem i jabłkami 🙂
Do tego polecam zupę kasztanową z naleśnikami 🙂 Przepis na nią znajdziesz
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS