A A+ A++

Przedświąteczne zapachy unosiły się dziś na placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Rozdano tam półtora tysiąca porcji karpia. Oprócz tego można było spróbować kapusty z grochem oraz z chlebem.

Karpie podawano w półdzwonkach. Do Krakowa przyjechały już usmażone i gotowe do zjedzenia. Rybę można było zjeść na miejscu albo wziąć do domu do własnego pojemnika.

W tradycji świątecznego karpia ważna jest łuska. Tradycja rybacka nakazuje by łuska karpia wigilijnego znalazła się wśród opłatków na stole, a po życzeniach wylądowała głęboko, głęboko w portfelu. Przyniesie szczęście i kolejne pieniążki – radzi Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.

Podczas akcji rozdawania karpi należy pamiętać o przestrzeganiu obostrzeń związanych z koronawirusem. Chętni do skosztowania potraw muszą być w maseczce i zachować bezpieczny odstęp.

Pierwszy taki poczęstunek odbył się w poniedziałek przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi miał miejsce w środę przy Centrum Kongresowym ICE Kraków.

Kolejne będą odbywały się od 16 do 19:

· 14 grudnia – Planty przy Barbakanie

· 16 grudnia – parking obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie

· 18 grudnia – okolice Błoń

Zobacz również:

Wielkie pieczenie pierników z RMF FM. Co zrobić by wyszły smaczne i piękne?

Wielkie pieczenie pierników z RMF FM. Co zrobić by wyszły smaczne i piękne?
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUwaga! Będzie gołoledź. Noga z gazu!
Następny artykułRozstrzygnięcie konkursu „Święta z Aniołami”