Przedświąteczne zapachy unosiły się dziś na placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Rozdano tam półtora tysiąca porcji karpia. Oprócz tego można było spróbować kapusty z grochem oraz z chlebem.
Karpie podawano w półdzwonkach. Do Krakowa przyjechały już usmażone i gotowe do zjedzenia. Rybę można było zjeść na miejscu albo wziąć do domu do własnego pojemnika.
W tradycji świątecznego karpia ważna jest łuska. Tradycja rybacka nakazuje by łuska karpia wigilijnego znalazła się wśród opłatków na stole, a po życzeniach wylądowała głęboko, głęboko w portfelu. Przyniesie szczęście i kolejne pieniążki – radzi Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.
Podczas akcji rozdawania karpi należy pamiętać o przestrzeganiu obostrzeń związanych z koronawirusem. Chętni do skosztowania potraw muszą być w maseczce i zachować bezpieczny odstęp.
Pierwszy taki poczęstunek odbył się w poniedziałek przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi miał miejsce w środę przy Centrum Kongresowym ICE Kraków.
Kolejne będą odbywały się od 16 do 19:
· 14 grudnia – Planty przy Barbakanie
· 16 grudnia – parking obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie
· 18 grudnia – okolice Błoń
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS