A A+ A++

Smażoną wątróbkę można uwielbiać lub też przeciwnie – nienawidzić. Część osób boi się sięgać po tę potrawę ponownie, bo trafiło na jej źle przyrządzoną wersję. Sekret smacznej wątróbki tkwi bowiem w kilku szczegółach. Wystarczy jeden mały błąd a stanie się twarda, śmierdząca i nieapetyczna. Jak zatem usmażyć wątróbkę, by była idealna?

Dlaczego wątróbka pryska?

 Smażenie wątróbki to dla wielu osób utrapienie. Ten rodzaj mięsa w zetknięciu z gorącym tłuszczem pryska i brudzi wszystko dookoła. Podczas przygotowywania tej potrawy warto więc zastosować kilka trików, które pozwolą uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu:

  • wątróbkę przed smażeniem należy osuszyć papierowym ręcznikiem – w ten sposób usuniemy nadmiar wody
  • wątróbkę przed smażeniem można sparzyć krótko wrzątkiem – na 2-3 minuty, a następnie osuszyć

Co zrobić, żeby wątróbka nie była twarda i sucha?

Niekiedy po wysmażeniu wątróbki jest ona twarda i sucha. Aby temu zapobiec, nie należy jej solić od razu po przełożeniu na patelnię. Wątróbkę doprawiamy dopiero pod koniec smażenia, a właściwie tuż przed jej podaniem. W przeciwnym razie konsystencja potrawy będzie zniechęcała do jedzenia.

Czytaj również: Polacy zajadają się nią na potęgę. Taki wygląd to sygnał ostrzegawczy

Dlaczego część wątróbki jest niedosmażona?

Jeśli po zakończonym przyrządzaniu wątróbki okazuje się, że część kawałków jest dobrze usmażona, a część wręcz półsurowa i krwista, mięso należy pokroić drobniej – dotyczy to szczególnie wątróbki wieprzowej i wołowej.

Wątróbka wieprzowa i wołowa – co zrobić, by uniknąć jej nieprzyjemnego zapachu?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMore and more Americans are bulletproofing their cars as crime and lawlessness worsen
Następny artykułУ Києві оголосили підозру водію, який на блокпості травмував поліцейського та втік