A A+ A++

Lubisz pikantne dodatki, które podkręcają smak ulubionych potraw oraz przekąsek? A może dotychczas w Twojej kuchni królowały łagodne aromaty i Twoje kubki smakowe domagają się zmiany? Na początek wybierz gotowe sosy ostre, które pomogą Ci się rozeznać w świecie palących aromatów. Poznaj jedne z najpopularniejszych receptur firmy Fanex – sprawdź, który wariant pomoże Ci poszerzyć kulinarne horyzonty.

Polski chrzan – ostrość po naszemu

Ostry sos wcale nie musi być paprykowy ani mieć orientalne korzenie. Tarty chrzan to dodatek do potraw, który potrafi wycisnął łzy z oczu, nawet największych fanów pikantności. Jest popularny szczególnie w kuchniach wschodnioeuropejskich. Kojarzy się z okresem Świąt Wielkanocnych, ale z jego intensywnego smaku warto korzystać przez cały rok! Unikalny, korzenny aromat zmienia nawet najprostszą potrawę w prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Chodzi jednak nie tylko o smak, ale również właściwości zdrowotne. Chrzan jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik, a także zawiera związki, które mogą pomóc w walce z niektórymi chorobami. Wspiera w trakcie przeziębienia oraz skutecznie oczyszcza zatoki. Stosuje się go nie tylko w kuchni, ale również branży kosmetycznej.

Aby zrobić polski sos ostry, wystarczy zetrzeć korzeń chrzanu na tarce, w blenderze lub sokowirówce i dodać do niego soku z cytryny albo octu, wrzącą wodę, trochę cukru i soli do smaku. Zapach jest jednak na tyle intensywny, że długo pozostaje w nozdrzach oraz powoduje silne łzawienie. Dlatego wygodną, a przede wszystkim aromatyczną alternatywą jest tarty chrzan Fanex. Pasuje do mięs, wędlin oraz sałatek, które potrzebują pikantnego twistu. Urozmaici nawet zwykłą kanapkę. Warto go też użyć podczas przygotowywania sosu chrzanowego na zimno lub ciepło. Naturalna ostrość sprawi, że zakręci Ci się łza w oku!

Ostry sos meksykański – do nachosów i nie tylko

Sekret ostrego sosu prosto z Meksyku tkwi w unikalnej mieszance składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Łączy się ze sobą przede wszystkim pomidory, cebulę, czosnek i szereg przypraw – szczególnie popularne jest chili.

Ostry sos meksykański można zaliczyć do tych pikantnych. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z mniej łagodnymi smakami, będzie to dla Ciebie dobry start. Idealnie pasuje do takich potraw jak tacos, burrito czy nachos. Ale nie bój się eksperymentować! Możesz go zawsze dodać do swojego ulubionego dania na próbę, aby nadać mu trochę meksykańskiego charakteru. Godnie zastąpi też tradycyjny ketchup.

Kluczem dobrego smaku jest odpowiednie zbalansowanie składników oraz podążanie za wskazówkami receptury. Jeśli zależy Ci na autentycznym smaku, wybierz ostry sos meksykański Fanex. Wysokiej jakości produkty oraz doświadczenie sprawiają, że na rynku nie ma wielu konkurentów. Świadczy też o tym oznaczenie „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jeśli interesujesz się kuchnią typu tex-mex albo od dawna szukasz czegoś, co ulepszy Twoje chili con carne, ostry sos Fanex powinien się znaleźć w Twojej domowej spiżarni!

Naturalna pikantność ostrego sosu paprykowego ze srirachą

Sos ostry paprykowy doskonale komponuje się z wieloma potrawami – od tradycyjnych polskich specjałów, przez kuchnię włoską, aż po egzotyczne smaki Azji. To prawdziwy smakowy kameleon, który potrafi dopasować się do każdego dania, nadając mu wyrazisty, pikantny charakter. Chociaż z pozoru przypomina nieco gęsty ketchup, to w rzeczywistości jest diabelnym dodatkiem!

Dipy przygotowywane na bazie papryki mają różny poziom ostrości. Jeśli zależy Ci na czymś naprawdę ostrym, wykorzystaj w kuchni ostry sos paprykowy Fanex z dodatkiem srirachy. Połączenie koncentratu pomidorowego z tajskim papryczkami chili w skondensowanej formie sprawia, że kubki smakowe płoną! Kawałki piekielnych warzyw przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia. Ze względu na gęstą i kremową strukturę świetnie pasuje do grillowanych i pieczonych mięs, azjatyckich makaronów czy dań kuchni indyjskiej.

Ostry sos sambal – wypali Twoje kubki smakowe!

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem pikantnych smaków, nie możesz przejść obojętnie obok sosu ostrego typu sambal. Ten egzotyczny dodatek do potraw pochodzi z kuchni indonezyjskiej i malajskiej, a jego głównym składnikiem są ostre papryczki chili. Sambal to prawdziwa eksplozja smaków na twoim języku – pikantny, ale jednocześnie pełen głębi i aromatu.

Sos pikantny z sambalem Fanex jest niezwykle wszechstronny. Możesz go używać jako dodatek do mięs, ryb, a nawet jako składnik sałatek. Jego intensywny smak doskonale podkreśla charakter wielu potraw dodając im wyrazistości.

Sos meksykański Fanex Sos paprykowy Fanex Sos sambal Fanex Tarty chrzan

Artykuł sponsorowany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAlonso: gdybym był szefem zespołu, zostałbym z Hamiltonem do 80. roku życia
Następny artykułUM Tarnów: Tarnowski Dukat dla Pawła Mazura