Jeszcze nie ukiszone, a już się na nie rzucają smakosze. Przepis na nie jest niby prosty, ale warto przeczytać i zachować, by się nie pomylić.
Ile kosztują ogórki?
Na bazarku ceny ogórków już zaczynają spadać. Na popularnym gorlickim jarmarku za kilogram trzeba zapłacić 6 złotych. Z każdym dniem będzie już taniej, bo i warzyw będzie przybywało. A to znak, że już trzeba myśleć o kiszeniu. Z tym jeszcze można się wstrzymać, bo teraz w kuchni będzie rządził letni przebój – ogórki małosolne.
To zdaje się polska specjalność. Jeszcze nie są ukiszone, a już trudno się oprzeć ich smakowi.
Trzeba też przyznać, że przepis na nie jest banalnie prosty, ale wiele osób ma problem z zapamiętaniem proporcji składników. Są też różne sposoby podchodzenia do tematu i przepis jest modyfikowany.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Najprostszy przepis to łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Trzeba także dodać korzeń chrzanu i całość odstawić na kilka dni.
Tę metodę można modyfikować i dodać na przykład czosnek. Są też przepisy wskazujące, że warto zamiast korzenia dodać liść chrzanu.
Bardziej słone? Są osoby, które – mimo nazwy tak przygotowanych ogórków – wolą je bardziej słone. Smak zależy od proporcji soli i wody. Jeżeli chce się otrzymać ogórki o wyraźniejszym smaku, trzeba – z … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS