Sposobów na wykorzystanie ziemniaków w kuchni nie brakuje. W lokalnych kulinariach dobrze znane są placki ziemniaczane i gotowane ziemniaki. Swojska bulwa pojawia się w przepisach na kluski oraz pierogi. Brzmi mało przebojowo? Być może, ponieważ to frytki stały się ponadczasowym i międzynarodowym hitem. Spożywane w najróżniejszych wariantach, pasują do wszystkiego. Nic dziwnego, że doczekały się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek.
Złocistym i chrupiącym frytkom nie można się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że gdy pojawiają się na stole, na jednej się nie skończy! Królują w modnych food truckach, a w eleganckich restauracjach podawane są wraz z owocami morza, chociażby mulami. Nie ma lepszego sposobu na spędzenie Światowego Dnia Frytek niż wejście do kuchni. Spójrzcie na to pyszne danie z perspektywy szefa kuchni Knorr, a przekonacie się, że ten niezrównany przysmak można przygotować na wiele mniej lub bardziej tradycyjnych sposobów. Przydadzą się nie tylko ziemniaki!
Wszystko zaczęło się w Belgii…
Mowa oczywiście o ziemniaczanej karierze. Rozpoczęła się w XVIII wieku, kiedy pokrojone w podłużne paski i smażone warzywo miało zastępować zimą niewielkie rybki, będące przysmakiem w południowej Belgii. Aż trudno uwierzyć, że słynna na cały świat przekąska miała tak skromne początki. Współcześnie frytki belgijskie są wyznacznikiem ziemniaczanej jakości, a po porcję złocistego specjału ustawiają się długie kolejki. Frytki w bardzo prosty sposób można dopasować do swoich upodobań kulinarnych i kuchennego wyposażenia. Przygotowuje się je zarówno we frytkownicach, jak i na patelniach oraz w piekarnikach. Są nieodłącznym dodatkiem do amerykańskich burgerów oraz podstawą brytyjskiego dania fish&chips – ryby z frytkami. Zastanawiacie się, jak w prosty sposób je urozmaicić? Wszystko zależy od przypraw. Doskonale pasuje do nich czosnek, w tym granulowany. Nie szczędźcie ziół. Majeranek, tymianek i oregano fantastycznie podkreślają smak smażonych i pieczonych ziemniaków. Suszony koperek nadaje im niezrównanego aromatu. Nie miejcie oporów przed posypaniem ich słodką papryką.
Może odrobina suszonych pomidorów?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich specjał w stylu śródziemnomorskim. Jesteście fanami ostrych smaków? Właśnie dla Was przygotowaliśmy przepis na pikantne frytki, w którym pojawia się papryczka chili.
Pikantne frytki
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
6 ziemniaków
2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskiej z Trybulą Knorr
1 papryczka chili
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki, pokrój je w słupki, a następnie połóż płasko w naczyniu do pieczenia.
Ziemniaki polej kilkoma kroplami oleju i dopraw Mieszanką ziół i przypraw Bałkańską z Trybulą Knorr. Frytki piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Wymieszaj w misce posiekaną papryczkę chili, ketchup oraz sok pomarańczowy. Gotowe frytki podawaj z sosem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS