23 stycznia odbyła się charytatywna kolacja w Toruniu. Krzysztof Czerniawski, head chef restauracji Esencja w Toruniu, zebrał ekipę znakomitych kucharzy – każdy z nich przygotował smaczne danie dla gości, którzy zjawili się, aby wspomóc organizację Serce Torunia.
Każde danie było zrobione w indywidualnym stylu – reprezentowało najnowsze trendy i techniki kucharskie, zarówno z kuchni wegańskiej, mięsnej, jak i zero waste. Wieczór rozpoczęto od amuse bouche Krzysztofa Czerniawskiego, czyli tzw. czekadełka – była to gęś z boczniakiem, śliwką i agrestem. Przystawkę wegańską przygotował Cezary Wiśniewski, również z restauracji Esencja – na stołach pojawiła się rzodkiew arbuzowa z wegańską fetą, malinowym burakiem i knedlikiem.
Bartosz Wiśniewski z bydgoskiej restauracji Scoria przygotował przystawkę rybną: tatara z troci z ogórkiem, yuzu i creme fraiche. Toruński kucharz Radosław Buczkowski podał zaś klasyczną śląską zupę z chleba wodziankę, w nowoczesnym wydaniu – z boczkiem, czosnkiem, ziemniakiem i lubczykiem. Jak mówił, jest to smaczna prosta zupa, która pozwala wykorzystać czerstwy chleb.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS