A A+ A++

23 stycznia odbyła się charytatywna kolacja w Toruniu. Krzysztof Czerniawski, head chef restauracji Esencja w Toruniu, zebrał ekipę znakomitych kucharzy – każdy z nich przygotował smaczne danie dla gości, którzy zjawili się, aby wspomóc organizację Serce Torunia.

Każde danie było zrobione w indywidualnym stylu – reprezentowało najnowsze trendy i techniki kucharskie, zarówno z kuchni wegańskiej, mięsnej, jak i zero waste. Wieczór rozpoczęto od amuse bouche Krzysztofa Czerniawskiego, czyli tzw. czekadełka – była to gęś z boczniakiem, śliwką i agrestem. Przystawkę wegańską przygotował Cezary Wiśniewski, również z restauracji Esencja – na stołach pojawiła się rzodkiew arbuzowa z wegańską fetą, malinowym burakiem i knedlikiem.

Bartosz Wiśniewski z bydgoskiej restauracji Scoria przygotował przystawkę rybną: tatara z troci z ogórkiem, yuzu i creme fraiche. Toruński kucharz Radosław Buczkowski podał zaś klasyczną śląską zupę z chleba wodziankę, w nowoczesnym wydaniu – z boczkiem, czosnkiem, ziemniakiem i lubczykiem. Jak mówił, jest to smaczna prosta zupa, która pozwala wykorzystać czerstwy chleb.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZnęcał się nad psem. Kopał, szarpał, przyciskał do ziemi i ciągnął za kolczastą smycz
Następny artykułWykaz doradców metodycznych z terenu województwa małopolskiego