Dzisiaj, 11 marca (12:43)
Tuje są popularnymi roślinami w ogrodzie czy na posesji domów jednorodzinnych. Tworzą okazałe żywopłoty lub zdobią ogród w formie soliterów. Najlepiej prezentują się, kiedy mają gęsty, zielony pokrój. Jak dbać o tuje, aby rosły zdrowo i szybko? Ważne są zabiegi pielęgnacyjne, a także nawożenie. Wykorzystaj do tego domowe nawozy przygotowane z resztek kuchennych. Czym podlewać tuje po zimie?
Hodowla tui nie jest ani trudna, ani skomplikowana. Rośliny te nie mają dużych wymagań zarówno glebowych, jak i wodnych. Aby jednak ładnie się krzewiły i szybko rosły, nie możesz zaniedbać ich cięcia. Tuje przycina się nawet trzy razy w roku, choć w dużej mierze zależy to od gatunku.
Drugim ważnym etapem pielęgnacji tui jest nawożenie. Należy je odżywiać przez cały sezon wegetacyjny. Rodzaj odżywek zmienia się jednak w ciągu roku. Nieco inne składniki są potrzebne roślinie na wiosnę, a zupełnie inne na jesień. Warto trzymać się zasad nawożenia tui, dzięki czemu drzewa będą gęste i zielone. Oznaką braku składników pokarmowych może być m.in. żółknięcie pędów.
Przeczytaj też: Znudziła ci się tuja w ogrodzie? Oto najlepsza alternatywa dla tej rośliny
Skoro zapotrzebowanie na składniki pokarmowe się zmienia, co czym nawozić tuje po zimie? Na wiosnę tuje najbardziej potrzebują azotu, który pobudza ich pędy do wzrostu i rozkrzewiania się. W marcu lub kwietniu podlej je zatem gotowymi odżywkami do tui zawierającymi azot. Zanim skorzystasz z gotowego nawozu, sprawdź dobrze jego skład, aby użyć odpowiedniego preparatu.
Latem możesz skorzystać już z nawozów wieloskładnikowych, które dostarczą roślinom najważniejszych składników pokarmowych. Na jesień z kolei wybieraj odżywki mineralne bogate w fosfor i potas. Dzięki tym składnikom tuje lepiej przetrwają zimę, będą odporniejsze na złe warunki atmosferyczne i choroby.
Pomiędzy nawożeniem mineralnym możesz także skorzystać z domowych odżywek, które przygotujesz z resztek kuchennych. Wśród ogrodników bardzo popularna jest odżywka z bananów do tui. Polecana jest także woda pozostała po gotowaniu warzyw – szczególnie ziemniaków. Ważne jednak, aby woda nie była solona. Nawozy domowe zawierają szereg wartościowych dla tui składników mineralnych.
Innym domo … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS