Ponad połowa respondentów czas, który poświęcała na dojazdy do pracy, obecnie inwestuje w siebie — 42 proc. dba o pełnowartościową dietę a 43 proc. jada posiłki o regularnych porach. Zapytani o to jak zmieniła się ich waga w stosunku do pracy w systemie sprzed pandemii 44 proc. przyznało, że przytyło (kobiety najczęściej do 3 kg zaś mężczyźni między 4 a 6 kg), 19 proc. schudło a u 33 proc. badanych waga pozostała bez zmian. Warto wspomnieć, że aż 37 proc. zminimalizowało spożycie fast foodów a 53 proc. przygotowywało posiłki samodzielnie. Świadczy to o rosnącej świadomości Polaków na temat diet oraz wartości odżywczych i energetycznych produktów.
Dofinansowanie posiłków
Benefit w postaci dofinansowania do posiłku, który posiada obecnie 27 proc. ankietowanych, zajmuje czwarte miejsce na liście. Pierwszorzędnym benefitem jest jednak pakiet medyczny (blisko 55 proc.), kolejnym dodatkowe ubezpieczenie na życie (52 proc.) i karnet sportowy (42 proc.). Ponadto 62 proc. pracowników deklaruje, że pracodawcy, którzy zapewniają pracownikom posiłki, są bardziej atrakcyjni na rynku pracy. A dla 82 proc. badanych opłacenie pracownikom posiłku w godzinach pracy powinno być czymś oczywistym i naturalnym. Raport „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030”, przygotowany przez Infuture.insitiute we współpracy ze SmartLunch, wskazuje również na zależność między … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS