A A+ A++

Temat może zainteresować zwłaszcza panie, Joanna Mielimonka:

Co prawda do otrzymania produktu końcowego jeszcze długa droga, ale wszystko zmierza w dobrym kierunku. Dotychczas otrzymano oleje z wytłoków różnych odmian winorośli oraz określono, które z nich odznaczają się największą wartością pod względem substancji biologicznie czynnych. Określono także wydajności i jakości olejów uzyskiwanych z pestek winogron, ze szczególnym uwzględnieniem witamin A, D, E i K oraz steroli. Opracowywane są również receptury herbat funkcjonalnych z dodatkiem frakcji resweratrolu, które mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób krążeniowych. To wszystko wpisuje się w założenia polityki ekologicznej tzw „zero waste”, która zakłada zmniejszenie ilości produkowanych odpadów w różnych obszarach przemysłu, poprzez poszukiwanie nowych możliwości ich zagospodarowania i ponownego wykorzystania. Prowadzony przez naukowców z UJD projekt finansowany jest z funduszy projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0”.

winko0611

Prace prowadzone są na Wydziale Nauk Ścisłych Przyrodniczych i Technicznych pod kierownictwem dr. hab. Wojciecha Ciesielskiego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyniki piłkarskiej A klasy (07-08.11)
Następny artykułPolicja i wojsko zamknęły pl.Piłsudskiego. Z obawy o wicepremiera Kaczyńskiego