Temat może zainteresować zwłaszcza panie, Joanna Mielimonka:
Co prawda do otrzymania produktu końcowego jeszcze długa droga, ale wszystko zmierza w dobrym kierunku. Dotychczas otrzymano oleje z wytłoków różnych odmian winorośli oraz określono, które z nich odznaczają się największą wartością pod względem substancji biologicznie czynnych. Określono także wydajności i jakości olejów uzyskiwanych z pestek winogron, ze szczególnym uwzględnieniem witamin A, D, E i K oraz steroli. Opracowywane są również receptury herbat funkcjonalnych z dodatkiem frakcji resweratrolu, które mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób krążeniowych. To wszystko wpisuje się w założenia polityki ekologicznej tzw „zero waste”, która zakłada zmniejszenie ilości produkowanych odpadów w różnych obszarach przemysłu, poprzez poszukiwanie nowych możliwości ich zagospodarowania i ponownego wykorzystania. Prowadzony przez naukowców z UJD projekt finansowany jest z funduszy projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0”.
winko0611
Prace prowadzone są na Wydziale Nauk Ścisłych Przyrodniczych i Technicznych pod kierownictwem dr. hab. Wojciecha Ciesielskiego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS