A A+ A++



Zdaniem badaczy z USA, pestycydy tworzą rodzaj koktajlu rakotwórczego, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na takie nowotwory jak białaczka czy rak pęcherza moczowego. W artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym “Frontiers in Cancer Control and Society” udowodniono, że najbardziej zagrożone są osoby mieszkające na terenach rolniczych.

Zobacz również:

14 najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych. Niektóre was zaskoczą

14 najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych. Niektóre was zaskoczą

Jak zauważa główny autor badania, mieszanie różnych pestycydów zwiększa ryzyko zachorowania na raka: W realnym świecie mało prawdopodobne jest, aby ludzie byli narażeni na działanie pojedynczego pestycydu, lecz raczej na działanie mieszanki pestycydów w swoim regionie – wyjaśnił Isain Zapata, adiunkt w College of Osteopathic Medicine na Rocky Vista University w Kolorado (USA).

Dlatego analizie poddano aż 69 powszechnie stosowanych pestycydów. Zespół badaczy udowodnił, że w przypadku osób regularnie narażonych na pestycydy, ryzyko zachorowania na białaczkę i raka pęcherza moczowego w ciągu całego życia było większe niż w przypadku palaczy.

Znaczenie miał również czynnik geograficzny – ryzyko zachorowania na raka wywołanego pestycydami było najwyższe w rozwiniętych rolniczo rejonach Stanów Zjednoczonych, takich jak środkowy zachód.

Źródło: Penn State Extension 

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZamienili auto na rower. Rowerowa środa w ramach ETM
Następny artykułPodniesienie jakości kształcenia zawodowego w Powiecie Puławskim – edycja II