A A+ A++

Międzynarodowy Dzień Hummusu przypada 13 maja. Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli korzystamy z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze w puszce, to można go zrobić w 10 minut. Hummus z ciecierzycy to także znakomite źródło białka w diecie wegetariańskiej. Zobacz, jak zrobić domowy hummus.

W skrócie

Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini popularna jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu

Zobacz galerię(5 zdjęć)

Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:

  • potasu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • cynku,
  • wapnia,
  • i magnezu.

Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.

Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki marchewki, korzeń pietruszki i seler naciowy. W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami.

Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy hummus z suszonymi pomidorami, hummus z soczewicy, hummus z papryką, hummus z bobu, hummus z buraka, hummus z dyni, a nawet z dodatkiem awokado.

Czas przygotowania około 10-8 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie)
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:

  • 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml)

Do podania:

  • Oliwa z oliwek do podania
  • Opcjonalnie świeża natka pietruszki, bazylia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
  2. Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
  3. Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Hummus należy przełożyć do miski.
  5. Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
  6. Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
  7. Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
  8. Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Wideo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKurzajewski i Cichopek na kolejnym nagraniu! Zrobiono je w TVP. “Oj Kaśka Kaśka, coś ty wymyśliła”
Następny artykułFitness dla kobiet w Parku Suble i Parku Południowym