Międzynarodowy Dzień Hummusu przypada 13 maja. Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli korzystamy z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze w puszce, to można go zrobić w 10 minut. Hummus z ciecierzycy to także znakomite źródło białka w diecie wegetariańskiej. Zobacz, jak zrobić domowy hummus.
W skrócie
Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini popularna jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu
Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:
- potasu,
- żelaza,
- miedzi,
- cynku,
- wapnia,
- i magnezu.
�
Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.
Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki marchewki, korzeń pietruszki i seler naciowy. W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami.
Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy hummus z suszonymi pomidorami, hummus z soczewicy, hummus z papryką, hummus z bobu, hummus z buraka, hummus z dyni, a nawet z dodatkiem awokado.
Czas przygotowania około 10-8 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie)
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
�
- 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml)
Do podania:
- Oliwa z oliwek do podania
- Opcjonalnie świeża natka pietruszki, bazylia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
- Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
- Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Hummus należy przełożyć do miski.
- Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
- Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
- Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
- Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.
�
Pij zdrowe koktaile
Materiały promocyjne partnera
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Wideo
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS