17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji mamy dla ciebie przepis na szybki wypiek, który uda się każdemu, a na dodatek smakuje rewelacyjnie – ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ok. 20 minut. Sprawdź, jakie to pyszne i proste. Wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
17 maja to Światowy Dzień Pieczenia. Święto to ma zachęcać do przygotowywania domowych wypieków, co też z rozkoszą czynimy, bo warto celebrować dobre rzeczy i rozwijać swoje umiejętności. A przy okazji sprawić takim ciastem dużo radości znajomym czy rodzinie. Można samodzielnie przygotować np.:
My z tej okazji proponujemy wam przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Smakują bosko!
Ciasto francuskie to pyszne maślane ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na cieniutkie, chrupiące listki. Jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu i wymaga nieco wysiłku. Co najmniej cztery razy powtarza się czynności: wałkowania ciasta przełożonego masłem, składania i chłodzenia.
Obecnie w większości sklepów można kupić gotowe ciasto francuskie, które możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To sposób na szybki i pyszny wypiek.
Z ciasta francuskiego możemy przygotować np.:
Mamy dla ciebie przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Są pyszne, ekspresowe i łatwe do zrobienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich razem z naszymi dziećmi.
Gotowe ciasto francuskie wystarczy posmarować budyniem, posypać borówkami i zapiec. Proponujemy na koniec ozdobić je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Innym pomysłem jest po prostu oprószyć wystudzone drożdżówki cukrem pudrem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Materiały promocyjne partnera
(porcja: 8 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut)
Składniki:
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
- Ugotuj budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru.
- Każde z ciast francuskich podziel na 4 prostokąty.
- Po jednej części każdego prostokąta połóż dwie łyżeczki budyniu i kilka borówek.
- Drugi bok prostokąta natnij w podłużne pasy (tak jak na zdjęciu w galerii).
- Roztrzep jajko widelcem i posmaruj nim boki prostokąta, a następnie zlep ciasto, dociskając brzegi widelcem. Możesz to zrobić także palcami, widelec jest tylko po to, by na cieście pojawiły się ozdobne brzegi.
- Połóż drożdżówki na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz ok. 10 min. w 200 stopniach.
- Gotowe drożdżówki posmaruj lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny.
Drożdżówki gotowe. Życzymy smacznego!
�
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Materiały promocyjne partnera
Wideo
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS