A A+ A++

17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji mamy dla ciebie przepis na szybki wypiek, który uda się każdemu, a na dodatek smakuje rewelacyjnie – ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ok. 20 minut. Sprawdź, jakie to pyszne i proste. Wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

17 maja to Światowy Dzień Pieczenia. Święto to ma zachęcać do przygotowywania domowych wypieków, co też z rozkoszą czynimy, bo warto celebrować dobre rzeczy i rozwijać swoje umiejętności. A przy okazji sprawić takim ciastem dużo radości znajomym czy rodzinie. Można samodzielnie przygotować np.:

My z tej okazji proponujemy wam przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Smakują bosko!

Ciasto francuskie to pyszne maślane ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na cieniutkie, chrupiące listki. Jego przygotowanie od podstaw zajmuje sporo czasu i wymaga nieco wysiłku. Co najmniej cztery razy powtarza się czynności: wałkowania ciasta przełożonego masłem, składania i chłodzenia.

Obecnie w większości sklepów można kupić gotowe ciasto francuskie, które możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To sposób na szybki i pyszny wypiek.

Z ciasta francuskiego możemy przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami. Są pyszne, ekspresowe i łatwe do zrobienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie ich razem z naszymi dziećmi.

Gotowe ciasto francuskie wystarczy posmarować budyniem, posypać borówkami i zapiec. Proponujemy na koniec ozdobić je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Innym pomysłem jest po prostu oprószyć wystudzone drożdżówki cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami:

Zobacz galerię(10 zdjęć)

Nie ubrudź się podczas gotowania!

Materiały promocyjne partnera

(porcja: 8 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut)

Drożdżówki – przysmak dla całej rodziny. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
  2. Ugotuj budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru.
  3. Każde z ciast francuskich podziel na 4 prostokąty.
  4. Po jednej części każdego prostokąta połóż dwie łyżeczki budyniu i kilka borówek.
  5. Drugi bok prostokąta natnij w podłużne pasy (tak jak na zdjęciu w galerii).
  6. Roztrzep jajko widelcem i posmaruj nim boki prostokąta, a następnie zlep ciasto, dociskając brzegi widelcem. Możesz to zrobić także palcami, widelec jest tylko po to, by na cieście pojawiły się ozdobne brzegi.
  7. Połóż drożdżówki na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz ok. 10 min. w 200 stopniach.
  8. Gotowe drożdżówki posmaruj lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny.

Drożdżówki gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Materiały promocyjne partnera

Wideo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCollegium Polonicum w Słubicach zatrudni na stanowisko: Portier
Następny artykułJ e r e m i a s double bass player – jjf / Jurek Fedirko zaprasza na wernisaż swojej najnowszej wystawy