A A+ A++

Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd owoców i warzyw oraz przyspieszyć ich wzrost. Od 2004 roku amerykańska agencja Environmental Working Group (EWG) publikuje listę „Clean Fifteen”, czyli 15 czystych owoców i warzyw, które mają małą ilość pestycydów.

W skrócie

Grupa związków chemicznych, wytwarzanych naturalnie na bazie roślin, jak i sztucznie nazywane są pestycydami. Substancje są używane do:

  • niszczenia pasożytów roślin i zwierząt.
  • zmniejszania ryzyka chorób roślin
  • oraz zwalczania chwastów.

Stosowanie pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej populacji ludzi. Tłumaczy się również, że pestycydy mają uchronić i przyspieszyć wzrost roślin potrzebnych do zagwarantowania jedzenia. Narażenie ludzi na płyny z pestycydami rośnie, gdy mieszka się blisko gospodarstw rolnych lub nie dostatecznie myje kupione warzywa i owoce.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia owoców i warzyw określanych „Clean Fifteen”

Zobacz galerię(16 zdjęć)

Resztki pestycydów mają szkodliwe działanie dla zdrowia. Dowiedziono, że spożywanie nadmiaru pestycydów z może negatywnie wpływać na rozwój człowieka, w tym okres płodowy. Obserwuje się też zwiększenie chorób układu rozrodczego. Pestycydy mogą też zaburzać gospodarkę hormonalną Substancje szkodliwe dla człowieka takie jak to między innymi:

  • pestycydy,
  • herbicydy,
  • i komponenty leków.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule „Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe” powołuje się na dane Światowej Organizacji Zdrowia. Według nich w latach 2002-2012, stwierdzono narastanie liczby danych o niekorzystnych skutkach zdrowotnych substancji chemicznych wewnętrznie aktywnych na układ rozrodczy pod postacią niepłodności, nowotworów złośliwych i wad wrodzonych. Pojawiają się także dane o niekorzystnym wpływie tych związków chemicznych na funkcjonowanie tarczycy, mózgu, rozwój otyłości i zaburzenia metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy.

Od 2004 roku Environmental Working Group (EWG) publikuje listę warzyw i owoców z najmniejszą ilością wykrywanych pestycydów. Rośliny pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego. Termin ten najczęściej używany jest w Stanach Zjednoczonych. Celem jest maksymalne wyciśnięcie potencjału wzrostu roślin i warzyw z upraw nastawionych na wysokie plony. Do niedawna lista obejmowała jedynie 12 owoców i warzyw, a od tego roku została poszerzona o mango, arbuza i bataty. Oto lista „Clean Fifteen”, czyli piętnastu czystych owoców i warzyw:

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Cebula
  5. Papaja
  6. Zielony groszek (mrożony)
  7. Szparagi
  8. Melon „honeydew”
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Grzyby
  12. Kantalupa
  13. Mango
  14. Arbuz
  15. Batat (słodki ziemniak)

Źródła:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Wideo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPijana matka i 4-miesięczne niemowlę… Kobieta zaatakowała pracowników socjalnych i policjantów
Następny artykułPędził BMW 189 km/h po krajwej 17-stce, bo “się zamyślił”