A A+ A++

W niedzielę w Parku Lisiniec odbyło się morsowanie. W lodowatej wodzie kąpali się m.in. Zmorsowani Częstochowa.

Zobacz galerię(70 zdjęć)

Morsowanie polega na krótkotrwałym zanurzaniu się w wodzie w niskich temperaturach, zwykle poniżej 5 stopni Celsjusza. Morsowanie to forma rekreacji, uprawiania w jeziorze, rzece, morzu. Zwykle morsowanie trwa od jesieni do wiosny, a sezon zaczyna się w listopadzie.

Zobacz galerię(70 zdjęć)

Morsowanie wykorzystuje efekty zimna, który może mieć pozytywny wpływ na ciało i umysł. Regularna ekspozycja na zimne temperatury może poprawiać ogólne samopoczucie. Zalety morsowania:

  • hartowanie ciała i zwiększenie tolerancji zimna,
  • poprawa wydolności fizycznej,
  • możliwe zwiększenie odpowiedzi układu odpornościowego w przypadku infekcji,
  • przyspieszenie regeneracji organizmu po wysiłku,
  • poprawa samopoczucia,
  • zmniejszanie cellulitu,
  • przyspieszenie metabolizmu.

Morsowanie nie jest dla każdego. Są przeciwwskazania zdrowotne dla osób, które nie powinny korzystać z tej formy rekreacji. Przeciwwskazaniem może być schorzenie, ale też przyjmowanie niektórych leków.

Kto nie powinien morsować? Osoby, które mają następujące schorzenia:

  • niewydolność układu krążenia
  • zaburzenia rytmu serca,
  • zatory i zakrzepy w układzie żylnym,
  • zmiany miażdżycowe,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • ostre choroby infekcyjne i wirusowe,
  • borelioza,
  • epilepsja,
  • gorączka,
  • choroby przebiegające z nietolerancją niskich temperatur lub gwałtownego obniżenia temperatury,
  • ciąża,
  • niedoczynność tarczycy,

Jak zacząć morsowanie?
Od czego zacząć? Najprościej od zimnych kąpieli pod prysznicem, by przyzwyczaić się do chłodu. Stopniowo obniżana temperatura wody podczas krótkich kąpieli lub natrysków w temperaturze około 10 st. C.

Zainaugurowanie sezonu na morsowanie zimą to dla organizmu większy szok termiczny, ale i lepsze rezultaty.

Pierwsze morsowanie powinno polegać na wejściu do wody na chwilę. Stopniowo można wydłużyć czas kąpieli od 3 do 5 minut. Łatwiej jest wytrzymać niskie temperatury, nie marzną dłonie, dlatego wiele osób morsuje z rękami uniesionymi do góry.

Niektórzy zalecają na początku mierzenie czasu przebywanie w wodzie, w zależności od jej temperatury: jeśli ma 1 stopień pozostajemy w niej jedną minutę, jeśli 5 stopni – do 5 minut.

Gdzie i kiedy morsować?
Morsować można w dowolnym akwenie: jeziorze, rzece, morzu – jaki zbiornik mamy najbliżej.

Jak często morsować? Doświadczone morsy zalecają, by zacząć od jednej minuty dwa razy w tygodniu i stopniowo zwiększać czas przebywania w wodzie. Wystarczy jednak morsowanie raz w tygodniu.

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułO czym pamiętać przy wymianie okna?
Następny artykułИндия закупает нефть РФ в больших объемах, после переработки ее в топливо поставляет в ЕС и США — Bloomberg