A A+ A++

Nalewka z orzecha włoskiego jest traktowana przez wiele osób jako panaceum na różne dolegliwości. Orzechy włoskie są bogate w minerały i kwasy tłuszczowe oraz mają działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomagają w oczyszczaniu organizmu.

W związku z tym nalewka z orzecha włoskiego polecana jest przy walce z problemami żołądkowymi. Sposób przygotowania nalewki z orzecha włoskiego jest dziecinnie prosty, a jedynym minusem jest fakt, że trzeba odczekać prawie miesiąc, aby była zdatna do wypicia.

Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów (Zawierają one garbniki, m.in. kwas elagowy, które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym). Następnie wrzuć je do słoika i wsyp pół szklanki cukru. Po dwóch tygodniach odkręć słoik, dodaj 0,5 litra wódki, zakręć i odstaw na miesiąc w suche i zaciemnione miejsce.

Tak przygotowaną nalewkę z orzecha włoskiego zaleca się przyjmować z cukrem lub przegotowaną wodą. Odmierz 40 kropli orzechówki i polej ją na odrobinę cukru na łyżeczce lub wymieszaj z odrobiną letniej wody.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyeliminowali pijanych “drajwerów”
Następny artykułKulisy z nagrania serialu Ojciec Mateusz w Sulisławicach