A A+ A++

Tradycyjna pascha. Przysmak z długą i bogatą historią

Pascha wielkanocna jest nieodłącznym elementem świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Pochodzi z północnej Rosji, gdzie przygotowywana jest wyłącznie raz do roku – będąc obowiązkowym punktem świątecznego menu. Stamtąd też przybyła do Polski, lądując kolejno na stołach jako efekt mieszania się różnych tradycji kulinarnych w wielokulturowej Rzeczpospolitej.

Potrawa zaskakuje nie tylko smakiem, ale również symboliką. Do jej przygotowania niezbędne są mleko i jaja, symbolizujące nowe życie oraz zwycięstwo nad śmiercią, które, według wierzeń chrześcijan, odniósł Chrystus. Sam jej kształt – ściętej piramidy – nawiązywać ma zaś do jego grobu. Znajdujący się na liście składników twaróg jest tymczasem symbolem przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a bakalie – bogactwa i dobrobytu.

Sprawdzona pascha wielkanocna. Najmniej kaloryczne z ciast wielkanocnych

Pascha, w 100 gramach deseru przygotowanego na bazie twarogu, dostarcza do organizmu 245 kcal. Wciąż jest jednak najmniej kalorycznym ze wszystkich wielkanocnych ciast. Mazurek w 100 gramach posiada 345 kcal, zaś babka piaskowa 390 kcal.

Szybka pascha wielkanocna. Domownicy będą zachwyceniAnia FreindorfEast News

Pascha, mimo wszystko, bywa co prawda kaloryczna, a za sprawą znacznych ilości tłuszczu również nazywana niezdrową. Jej główne składniki – jaja – są jednak ważnym źródłem witaminy E, witaminy A, witaminy B2, witaminy B12 i fosforu. Sam deser jest też doskonałym źródłem białka. Podobnie jak w przypadku innych słodyczy ważny jest więc umiar. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować również nieco “odchudzoną” wersję tego przysmaku. Tradycyjna pascha przynajmniej od święta powinna jednak wylądować na stole. Oto jak ją przygotować.

Szybka pascha wielkanocna. Domownicy będą zachwyceni

Sposobów na przygotowanie paschy jest wręcz tyle, ile kucharek. Niektóre przyrządzają deser tradycyjnie, z mleka słodkiego lub słodkiego i kwaśnego, gotując je, a następnie czekając, aż zetnie się na ser. To wymaga jednak cierpliwości, czasu oraz nieco kulinarnego doświadczenia. Można jednak pójść na skróty, sięgając po gotowy twaróg.

Do przygotowania szybkiej paschy wielkanocnej potrzebować będziemy:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu,

  • 250 g masła,

  • 1 szklankę cukru pudru,

  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,

  • 5 żółtek,

  • 100 g rodzynek,

  • opcjonalnie 50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Masło, jajka i ser wyciągnij z lodówki odpowiednio wcześnie, by nabrały temperatury pokojowej.

  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na puszysty biały krem. Wciąż cierpliwie ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

  3. Dodaj zmielony twaróg. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

  4. Dodaj rodzynki, a jeśli preferujesz  – również skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy włoskie. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  5. Duże sito (o średnicy min. 20 cm) ustaw na misce i wyściel podwójnie złożoną gazą. Wyłóż do niego masę serową i zawiń wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryj talerzykiem i obciąż.

  6. Wstaw do lodówki na całą noc. Potem wyłóż na paterę lub talerz, usuń gazę i udekoruj. Gotowe!

„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKonferencja o kryzysie praworządności w AKSiM. WIDEO
Następny artykułMateusz Kutrzeba obiecuje przebudowę Rynku i zagospodarowanie terenów nad Wisłoką [ZDJĘCIA, WIDEO]