A A+ A++

Dziesięciu baców wyrabiających oscypki zgłosiło się do tegorocznego konkursu na najlepszy oscypek organizowanego w ramach Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich podczas XIII Europejskich Targów produktów Regionalnych w Zakopanem.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich rozpoczął się Bacowską Paradą. Górale i góralki na czele z Harnasiem i Nośwarniyjsą Górolecką 2022 roku wyruszyli spod pomnika hrabiego Władysława Zamoyskiego na górną Rówień Krupową. W paradzie szli członkowie zespołu Dudoniarze, górale z owczarkami podhalańskimi, muzykanci oraz samorządowcy. Nie zabrakło także wielkiego oscypka, który był wieziony na wozie drabiniastym.

Po występie zespołu Budorzanie na scenie pojawili się jurorzy konkursu na najlepszy oscypek. Mieli oni do sprawdzenia oscypki od 10-ciu baców. Jury uznało, że najlepszy oscypek wyprodukował Stanisława Pawlikowskiego z Nowego Targu. Drugie miejsce otrzymał Gawlak Socka Jan, a trzecie przypadło w udziale Wojciechowi Komperdzie.

– Oscypek ma być nie tylko smaczny, ale też dobrze wyglądać. Je się też oczami – mówił Stanisław Pawlikowski, który nie pierwszy raz wygrał konkurs na najlepszy oscypek.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich to także pokaz dojenia oraz strzyżenia owiec. Bacowie pokazali także jak wyrabia się oscypki.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich odbył się w poniedziałek 15 sierpnia. Wydarzeniu patronowało Podhale24.

ms/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPropozycja KE zagraża polskiej branży kosmetycznej
Następny artykułGiby. Kawalerowie – Żonaci 7:4