A A+ A++

Coraz więcej ludzi decyduje się na uprawę własnych warzyw. Po części to wybór podyktowany pasją ogrodniczą, jeszcze częściej dbałością o zdrowie i fascynacjami kulinarnymi. Pomimo swojej uniwersalności supermarkety nie są wszak w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb koneserów ekologicznej żywności, a przede wszystkim prawdziwych, oryginalnych smaków.

Wybór warzyw fot.shutterstock

Oto najciekawsze odmiany warzyw, które zrewolucjonizują Twój ogród i kuchnię…

Marchew, pomidor, ogórek, sałata… Wkładane co tydzień do sklepowego koszyka trafiają na talerze w różnych postaciach, ale zwykle nie napawają nas natchnieniem ani euforią. Sprowadzane z dalekich krajów, zbierane zbyt wcześnie lub pakowane w plastik stają się atrapą prawdziwych warzyw. Tym bardziej, że w sklepach ogrodniczych czekają na nas nasiona odmian tak wyjątkowych, aromatycznych i zdrowych!

Pomidorowa arystokracja

Nie ma chyba drugiego tak pożytecznego i przyjemnego w uprawie warzywa jak poczciwy pomidor. Jeśli kochasz duże, mięsiste odmiany wybierz Red Pear, którego płody faktycznie przypominają fantazyjne czerwone gruszki i charakteryzują się niską zawartością pestek lub pyszna malinową odmianę Bawole Serce Oxheart o wybitnym smaku.

Szaloną popularnością cieszą się ostatnio odmiany typu cherry – słodkie, wygodne do pakowania na drugie śniadanie i atrakcyjnie prezentujące się na stole. Pomidorki Bajaja można przy tym bez przeszkód uprawiać w donicy na balkonie, podobnie zresztą jak niskie, kuliste koktajlowe Maskotki, które będą dekoracją każdego dania. Z mniejszych odmian na uwagę zasługuje również Malinowy Smaczek o wydłużonych, intensywnie malinowych owocach i orzeźwiającym, intensywnym smaku.
Czy pomidor musi jednak być czerwony? Hodowcy najszlachetniejszych odmian przekonują, że nie! Noire de Crimme, inaczej Czarny Książe, to roślina o bardzo dorodnych owocach, które urzekają czekoladowo-brązową skórką i bajecznie słodkim miąższem. W połączeniu z mozzarellą dadzą iście ekstrawagancką sałatkę o fantastycznym smaku. Z kolei Pomidor Złoty Ożarowski to pierwsza polska odmiana o słonecznie żółto-pomarańczowej barwie i aromatycznym, przyjemniej twardszym miąższu. Choć tak arystokratyczny nie jest wcale trudny w uprawie, a wręcz odznacza się wyjątkową odpornością na wirusa mozaiki.

Najciekawsze odmiany sałat

Nie wiesz czy wybrać masłową czy lodową? Rozejrzyj się dalej! Różnorodność odmian sałat faktycznie może przyprawić o zawrót głowy… i ślinotok. Sałata lodowa Królowa Lata na przykład zachwyca delikatnym słodkawym smakiem i kruchymi główkami dochodzącymi nawet do 1 kg wagi! Sałata liściowa Rekord mogłaby z kolei z powodzeniem być dekoracyjną rośliną doniczkową – silnie karbowana, soczyście zielona, nadaje się do uprawy całorocznej.

Ale sałaty nie muszą być zielone… Czerwona sałata masłowa Sahim to kulinarny hit o silnie pofałdowanych liściach, które urozmaicą każdą kanapkę, charakteryzując się ponadto niskim poziomem akumulacji azotanów. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedną barwę, wybierz sałatę Carminę, której zielono-czerwone przypominają dzieło impresjonisty. Zwarte i chrupiące główki mogą przy tym rozpieszczać podniebienia domowników już wczesną wiosną, jeśli zdecydujesz się na uprawę pod osłoną.

Wreszcie, do wyboru masz również niezwykle oryginalną sałatę łodygową Purpurat, której wąskie buraczkowe liście osadzone są na soczystych półmetrowych łodygach, tworząc zabawne małe „palemki”. Możesz je przy tym spożywać na surowo, dusić, a nawet kisić!

marchew

Różnobarwne odmiany marchwi fot.shutterstock

Nietypowe kolory znanych warzyw

Ogórek biały White Wonder to warzywo, które śmiało może być hitem letniego stołu bankietowego. Chrupiące, pękate owoce mają odcień seledynowo biały i nadają się zarówno na przekąskę do dipów, jak i dodatek do sałatek. Niemniej spektakularna jest Czarna Kula – zimowa odmiana rzodkwi, która pod intensywnie czarną skórką skrywa śnieżnobiały miąższ. Soczysta, chrupiąca i pikantna będzie doskonałą alternatywą dla niezdrowych chipsów! Kolorytu domowym obiadom dodadzą również piękne czerwone główki cykorii sałatowej Palla Rossa, z wyrazistymi białymi nerwami, które można chrupać w sałatkach warzywnych, a nawet owocowych.

Niezwykle ciekawą propozycją są także mieszanki nasion różnych odmian, które z jednej paczuszki pozwalają na przykład doczekać się całej palety kolorowych marchwi, w odcieniu biały, kremowym, żółtym, czerwonym i purpurowym – czy można wyobrazić sobie lepszy bukiet surówek? Na podobnej zasadzie oferuje się mieszanki kolorowych buraków ćwikłowych, rzodkiewek czy pomidorów.

Skala XXL?

Kochasz ogrodowe rekordy i plony, z których można zrobić obiad dla całej rodziny? Imponująca dynia olbrzymia Big Max to propozycja w sam raz dla Ciebie. Pojedyncze okazy dorastają nawet do wagi 45 kg i doskonale nadają się zarówno do pysznych zup, zapiekanek i przetworów, jak i drążenia halloweenowych lampionów.

Wszyscy fani pysznej letniej kalarepy powinni też bez wątpienia zdecydować się na uprawę późnej odmiany Gigant, której płody osiągają wagę nawet 4 kilogramów! Mimo tej wagi są idealnie soczyste i jędrne, a, co najważniejsze, mogą być przechowywane przez dłuższy czas nie tracąc swych walorów. Nie rozczaruje także rzodkiew Mino Early, której długie białe korzenie dorastają nawet 40 cm długości! Lekko ostry smak idzie w parze z przyjemną chrupkością, a dodatkową zaletą jest, że te bogate w minerały warzywa można po zbiorze przechowywać nawet 4 miesiące! Do rekordzistów warzywnych śmiało można zaliczyć również pyszną marchew Nantejska Polana dorastającą do 20 cm długości oraz gigantyczną cebulę Alisa Craig o bulwach, których waga przekracza nieraz 1 kg!

Modny trend – Baby Leaf

Po wielkiej modzie na kiełki, teraz świat zakochał się w młodych roślinkach Baby Leaf, które zbiera się w przeciągu miesiąca od wysiewu. Zdaniem naukowców w ich drobnych pędach znajdują się niesłychane wprost ilości związków odżywczych, których w takim nagromadzeniu nie znajdziemy nigdy w dojrzałych warzywach. Doskonałym przykładem są pędy grochu cukrowego, które można łatwo wyhodować na domowym parapecie, a których słodka kruchość ożywi każdą sałatkę.

Do sałatowych hitów zaliczyć można również pochodzącą z Indii portulakę warzywną, której młode, słonawo-kwaskowate liście zbiera się już 3-4 tygodnie po wysiewie. Niskokaloryczne, ale niezwykle bogate w witaminy i minerały, są sprzymierzeńcem każdej diety odchudzającej. W kategorii Baby Leaf popularnością cieszą się również rukola, sałata rzymska, rokietta siewna, a także ciekawe mieszanki nasion obejmujących np. rzeżuchę, szpinak, gorczycę i kapustę!

pomidory

Różne odmiany pomidorów koktajlowych fot.shutterstock

Warzywa, o których nie słyszałeś?

Gdyby tej rozmaitości było nie dość, na zagonach zaczynają się pojawiać warzywa rzadkie, a czasem wręcz prawie nieznane. Któż słyszało bowiem o mizunie zielonej, której pierzaste błyszczące liście dodaje się do sałatek, zup, a nawet farszów do mięsa. Ciekawy, musztardowy smak łączy się z bogactwem związków fenolowych, które chronią nas przed stanami zapalnymi i procesem starzenia. Co najważniejsze, liście możesz ścinać kilkakrotnie podczas sezonu, a one będą uparcie odrastać!
Miłośnikom intrygujących dań warzywnych na pewno spodoba się także burak liściowy Lukullus. Szalenie łatwy w uprawie, odznaczających się pysznie kruchymi i wyrazistymi w smaku liśćmi może śmiało rywalizować z jarmużem czy szpinakiem. Niemniej atrakcyjna jest cykoria liściowa, której liście przypominają do złudzenia łąkowe mlecze. Dodawana do sałatek wzbogaci domowe menu w witaminy A, B1, B2, C i PP, jak również wapń i żelazo, a dodatkowo usprawni proces trawienia.

Nie bójmy się eksperymentów!

Wszystkie te najciekawsze odmiany warzyw nie powinny jednak napawać wątpliwościami czy strachem przed niepowodzeniem. Udoskonalenia na rynku nasion dotyczą bowiem nie tylko smaku, wielkości czy kolorów płodu, ale także odporności na patogeny czy niekorzystne warunki klimatyczne. Gdyby tego było mało, renomowane sklepy z nasionami proponują nam dziś odmiany wczesne i późne, a także przeznaczone do uprawy gruntowej, pod osłoną, a nawet na balkonie. Jednym słowem, każdy nowy sezon ogrodniczy możemy powitać z nowymi, zdrowymi przysmakami!

art. sponsorowany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZwiązek Powiatów Polskich z komentarzem do wypowiedzi dotyczących szpitali powiatowych
Następny artykułAneks do umowy o pracę – co można zmienić?