Kolejny raz Urząd Miasta w Chorzowie wraz z Fundacją Wolne Miejsce obchodzi Światowy Dzień Walki z Głodem w jedyny słuszny sposób – karmiąc potrzebujących. To dlatego w sobotę, 16 października, na chorzowskim rynku stanął gar na 500 porcji żuru. – Nasi wolontariusze gotują zupę już od świtu. Wolną sobotę mają, mogliby zrobić wszystko, a przyszli do nas – mówi Mikołaj Rykowski, prezes fundacji.
Światowy Dzień Walki z Głodem. 500 porcji żuru w Chorzowie
Wolontariusze zużyli 300 litrów zakwasu, 15 kg ziemniaków, 5 kg cebuli, 5 kg marchwi, 15 kg kiełbasy, 5 kg boczku oraz przyprawy, żeby ugotować wielki gar żuru. Będzie go można spróbować od godz. 14. Zupa jest przygotowana głównie dla osób potrzebujących, ale zaproszeni są wszyscy mieszkańcy.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS