A A+ A++

Mirabelki zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, fosfor, potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, a także garbniki, błonnik, polifenole i beta-karoten.

Dzięki zawartości sorbitolu mają działanie przeczyszczające, więc przeciwdziałają zaparciom, regulując pracę jelit i procesy trawienne, a także wspomagają odchudzanie.

Mirabelki korzystnie działają również na pracę układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Przeciwdziałają miażdżycy i anemii, a także łagodzą stany zapalne. Można je jeść profilaktycznie przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera i depresji.

Dodatkowo mirabelki mają działanie zmniejszające reakcje alergiczne pojawiające się w wyniku uczulenia na pyłki drzew. Korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz na wzrok. Mają właściwości antyoksydacyjne, niszczą wolne rodniki, opóźniają starzenie się organizmu, a także zapobiegają nowotworom.

Mirabelek nie powinni jednak spożywać w nadmiarze chorzy na cukrzycę ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny i zawartość węglowodanów.

Mirabelki dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych. Sprawdzą się nie tylko na słodko, ale również w wytrawnych połączeniach. Można z nich przygotować smaczny kompot, dżem, zupę owocową, ciasto, nalewkę lub likier, a także dodawać do sosów podawanych do mięs. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na mirabelkowe niebo w gębie.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na piankę:

  • 7 białek,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 szkl. cukru,
  • ¾ szkl. oleju.

Składniki dodatkowe:

  • 300 g wydrylowanych mirabelek,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Składniki:

  1. Z pierwszych składników zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je w proporcji 2:1. Większą część masy wkładamy na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy większym kawałkiem ciasta i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą, a na wierzchu układamy ciasno połówki mirabelek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru, budynie oraz olej wlewany wąskim strumieniem.
  4. Powstałą masą przykrywamy mirabelki. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce jarzynowej ciasto wyjęte z zamrażarki.
  5. Całość pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1,25 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mirabelek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę, odrobinę cukru i jajka. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego długi wałek i kroimy na mniejsze cząstki, z których robimy placki.
  2. Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Na każdy przygotowany kawałek ciasta kładziemy połówkę mirabelki.
  3. Placki zlepiamy z zawartością w kulkę lub wałek.
  4. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
  5. Na wrzątek wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 4 minuty i wyjmujemy z wody. Odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną lub posypaną cukrem.

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 1 l wody,
  • ½ kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki myjemy i odsączamy z wody. Nie wydrążamy pestek, a w całości układamy je w słoikach do około ¾ wysokości.
  2. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ją z cukrem. Gorący syrop wlewamy do słoików tak, by zakrywał owoce, ale jednocześnie zostawiał ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  3. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 25 minut. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Kompot przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTarcza Finansowa PFR dla Dużych Firm – wnioski do 30 września
Następny artykułDebata PAP podczas EKF: wykluczenie cyfrowe oznacza obecnie niedostatek kompetencji w tej dziedzinie