A A+ A++

W 2019 roku odwiedziliśmy 53 restauracje. Opisywaliśmy dla was lokale z kuchnią wegańską, wegetariańską, rybną i mięsną, restauracje specjalizujące się w kuchni włoskiej, azjatyckiej i w meksykańskim streetfoodzie, kawiarnie alternatywne i cukiernie. Na koniec roku wybraliśmy siedem najciekawszych otwartych w okresie grudzień 2018-listopad 2019. A żeby nikogo nie krzywdzić ułożyliśmy je w kolejności alfabetycznej.  

Włoska uczta w Gdyni. Bergamo pokochają wszyscy miłośnicy i miłośniczki włoskiej kuchni. Sprężyste makarony, przepyszna pizza (zarówno ta klasyczna, jak i ta z niecodziennymi dodatkami jak burak i kozi ser), aromatyczne pesto czy bruschetty na pieczywie własnego wypieku to tylko niektóre z rarytasów dostępnych w niewielkim lokalu. Całość uzupełnia okazała kolekcja włoskich win. Wizyta w Bergamo to prawdziwe dolce vita bez opuszczania Trójmiasta.   

Gdynia, ul. Świętojańska 23/4 

>>> Przeczytaj więcej o Bergamo: Mała Italia w Gdyni

Fot. Martyna Niećko / Agencja Gazeta

Łąka Bar 

Szakszuka czy fluffy pancakes z karmelowym miso na śniadanie, orientalny kalafior na kokosowym ryżu, pad thai lub brioszka z wolno pieczonym polikiem wołowym na obiadokolację, smaczny dwudaniowy lancz w przystępnych cenach – w Łąka Bar można dobrze zjeść od rana do nocy. Na ścianie wiszą prace trójmiejskich artystów, meble są Tabandy, która ma studio obok, jest dużo roślin i kolorów. To fajny, niezobowiązujący lokal do spędzenia czasu na jedzeniu, pracy i rozmowach. Takiego miejsca na Dolnym Mieście brakowało.  

Gdańsk, ul. Łąkowa 35/38 

>>> Przeczytaj więcej o Łąka Bar: Łąka Bar w byłej hali przemysłowej na Dolnym Mieście

Śniadanie w Łąka Bar w Gdańsku: angielski muffin z jajkiem poszetowym i marynowanym pstrągiem, szakszuka z dynią i japońskie placuszkiŚniadanie w Łąka Bar w Gdańsku: angielski muffin z jajkiem poszetowym i marynowanym pstrągiem, szakszuka z dynią i japońskie placuszki Fot. Martyna Niećko / Agencja Gazeta

Oberża 86 

W zabytkowym Domku Abrahama w Gdyni spróbujemy regionalnej kuchni kaszubskiej, i nie tylko, przygotowanej zgodnie z francuską sztuką kulinarną. Za kuchnię odpowiada Piotr Ciomek, który doświadczenie zdobywał m.in. we francuskiej Bretanii. W karcie znajdziemy specjały charakterystyczne dla Kaszub czy Wielkopolski, przygotowywane z wykorzystaniem klasycznych, francuskich technik kulinarnych. Piotr Ciomek przyznaje, że w kuchni często używa receptur z rodzinnego domu, nadając im nieco nowocześniejszą formę. 

Gdynia, ul. Starowiejska 30 

>>> Przeczytaj więcej o Oberża 86: Mariaż kaszubsko-francuski

BARTOSZ BAŃKA

Słony Spichlerz 

Koncept oparty na znanych z Europy hal restauracyjnych i food marketów, w których pod jednym dachem mieści się kilka niezależnych od siebie konceptów kulinarnych. Słony Spichlerz znajduje się w kompleksie odbudowanych spichlerzy na Ołowiance i cieszy się ogromną popularnością. W lokalu znajduje się dziewięć restauracji z kuchniami świata: jest pizza, ramen i sushi, są burgery i makarony, jest azjatycki streetfood, są owoce morza i nowoczesna kuchnia polska. Coś dla siebie znajdą też miłośnicy słodkich wypieków i deserów, a nocne biesiadowanie może umilić dobrze wyposażony bar z ciekawą i bogatą kartą drinków.  

Gdańsk, ul. Chmielna 10  

>>> Przeczytaj więcej o Słonym Spichlerzu: Gdańskie “Koszyki” już otwarte. Sprawdź, co możesz tam zjeść

MICHAŁ RYNIAK

Szmaragdowa 

Monodesery przygotowane z najlepszej jakości produktów, lody rzemieślnicze, kawy i wina w eleganckim, francuskim wnętrzu. Taka jest kawiarnio-cukiernia Szmaragdowa w Gdyni, która kusi wszystkie zmysły jednocześnie. Nic tylko zapaść się wygodnie w miękkim fotelu i delektować się przygotowanymi piętro wyżej deserami. Te monoporcje są warte grzechu i wyglądają jak małe dzieła sztuki. A sparowane z winem lub smaczną kawą mogą rozjaśnić nawet najbardziej pochmurny i szary dzień.  

Gdynia, ul. Władysława IV 61 

>>> Przeczytaj więcej o Szmaragdowej: Pyszne desery we francuskim wnętrzu

Szmaragdowa Cafe w GdyniSzmaragdowa Cafe w Gdyni MARTYNA NIEĆKO

U Królika 

Menu restauracji U Królika jest złożone w stu procentach z dań bezglutenowych. To jeden z niewielu, jeśli nie jedyny, serwujący w 100 proc. dania bez glutenu. Ale spokojnie – coś dla siebie znajdą zarówno fani mięs i ryb, jak i weganie i wegetarianie. Odnajdą się tutaj bez problemu fani i fanki „Alicji w Krainie Czarów”, bowiem to Królik z bajki Lewisa Carrolla jest głównym bohaterem miejsca. A jak „Alicja w Krainie Czarów” to nie mogło zabraknąć porcelanowych zestawów do parzenia kawy i herbaty oraz bezglutenowych ciast.  

Gdańsk, ul. Słonimskiego 6 

>>> Przeczytaj więcej o U Królika: Kuchnia bezglutenowa. Restauracja U Królika w Gdańsku

MICHAŁ RYNIAK

Umi Ramen 

W Trójmieście był wysyp lokali serwujących wyłącznie ramen. Popularność sycącej japońskiej zupy trwa w najlepsze, ale to otwarty w pierwszej połowie 2019 roku Umi Ramen skradł nasze serca i podniebienia. Bardzo intensywny bulion, sprężysty makaron, świeże dodatki, bogaty wybór ramenów mięsnych i wegańskich – to miejsce godne odwiedzenia i polecenia, szczególnie jesienią i zimą. A ci, którzy nie lubią bądź nie mają ochoty na ramen mogą wybrać coś dla siebie z listy przystawek i dań specjalnych.  

Gdynia, ul. Starowiejska 36-38 

>>> Przeczytaj więcej o Umi Ramen: Japońska klasyka w Gdyni

Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak dobrze wejść w nowy rok? 15 przesądów, które mogą to ułatwić
Następny artykułUtytułowany kolarz van Aert wrócił do ścigania po pięciomiesięcznej przerwie