W 2019 roku odwiedziliśmy 53 restauracje. Opisywaliśmy dla was lokale z kuchnią wegańską, wegetariańską, rybną i mięsną, restauracje specjalizujące się w kuchni włoskiej, azjatyckiej i w meksykańskim streetfoodzie, kawiarnie alternatywne i cukiernie. Na koniec roku wybraliśmy siedem najciekawszych otwartych w okresie grudzień 2018-listopad 2019. A żeby nikogo nie krzywdzić ułożyliśmy je w kolejności alfabetycznej.
Włoska uczta w Gdyni. Bergamo pokochają wszyscy miłośnicy i miłośniczki włoskiej kuchni. Sprężyste makarony, przepyszna pizza (zarówno ta klasyczna, jak i ta z niecodziennymi dodatkami jak burak i kozi ser), aromatyczne pesto czy bruschetty na pieczywie własnego wypieku to tylko niektóre z rarytasów dostępnych w niewielkim lokalu. Całość uzupełnia okazała kolekcja włoskich win. Wizyta w Bergamo to prawdziwe dolce vita bez opuszczania Trójmiasta.
Gdynia, ul. Świętojańska 23/4
>>> Przeczytaj więcej o Bergamo: Mała Italia w Gdyni
Fot. Martyna Niećko / Agencja Gazeta
Łąka Bar
Szakszuka czy fluffy pancakes z karmelowym miso na śniadanie, orientalny kalafior na kokosowym ryżu, pad thai lub brioszka z wolno pieczonym polikiem wołowym na obiadokolację, smaczny dwudaniowy lancz w przystępnych cenach – w Łąka Bar można dobrze zjeść od rana do nocy. Na ścianie wiszą prace trójmiejskich artystów, meble są Tabandy, która ma studio obok, jest dużo roślin i kolorów. To fajny, niezobowiązujący lokal do spędzenia czasu na jedzeniu, pracy i rozmowach. Takiego miejsca na Dolnym Mieście brakowało.
Gdańsk, ul. Łąkowa 35/38
>>> Przeczytaj więcej o Łąka Bar: Łąka Bar w byłej hali przemysłowej na Dolnym Mieście
Śniadanie w Łąka Bar w Gdańsku: angielski muffin z jajkiem poszetowym i marynowanym pstrągiem, szakszuka z dynią i japońskie placuszki Fot. Martyna Niećko / Agencja Gazeta
Oberża 86
W zabytkowym Domku Abrahama w Gdyni spróbujemy regionalnej kuchni kaszubskiej, i nie tylko, przygotowanej zgodnie z francuską sztuką kulinarną. Za kuchnię odpowiada Piotr Ciomek, który doświadczenie zdobywał m.in. we francuskiej Bretanii. W karcie znajdziemy specjały charakterystyczne dla Kaszub czy Wielkopolski, przygotowywane z wykorzystaniem klasycznych, francuskich technik kulinarnych. Piotr Ciomek przyznaje, że w kuchni często używa receptur z rodzinnego domu, nadając im nieco nowocześniejszą formę.
Gdynia, ul. Starowiejska 30
>>> Przeczytaj więcej o Oberża 86: Mariaż kaszubsko-francuski
BARTOSZ BAŃKA
Słony Spichlerz
Koncept oparty na znanych z Europy hal restauracyjnych i food marketów, w których pod jednym dachem mieści się kilka niezależnych od siebie konceptów kulinarnych. Słony Spichlerz znajduje się w kompleksie odbudowanych spichlerzy na Ołowiance i cieszy się ogromną popularnością. W lokalu znajduje się dziewięć restauracji z kuchniami świata: jest pizza, ramen i sushi, są burgery i makarony, jest azjatycki streetfood, są owoce morza i nowoczesna kuchnia polska. Coś dla siebie znajdą też miłośnicy słodkich wypieków i deserów, a nocne biesiadowanie może umilić dobrze wyposażony bar z ciekawą i bogatą kartą drinków.
Gdańsk, ul. Chmielna 10
>>> Przeczytaj więcej o Słonym Spichlerzu: Gdańskie “Koszyki” już otwarte. Sprawdź, co możesz tam zjeść
MICHAŁ RYNIAK
Szmaragdowa
Monodesery przygotowane z najlepszej jakości produktów, lody rzemieślnicze, kawy i wina w eleganckim, francuskim wnętrzu. Taka jest kawiarnio-cukiernia Szmaragdowa w Gdyni, która kusi wszystkie zmysły jednocześnie. Nic tylko zapaść się wygodnie w miękkim fotelu i delektować się przygotowanymi piętro wyżej deserami. Te monoporcje są warte grzechu i wyglądają jak małe dzieła sztuki. A sparowane z winem lub smaczną kawą mogą rozjaśnić nawet najbardziej pochmurny i szary dzień.
Gdynia, ul. Władysława IV 61
>>> Przeczytaj więcej o Szmaragdowej: Pyszne desery we francuskim wnętrzu
Szmaragdowa Cafe w Gdyni MARTYNA NIEĆKO
U Królika
Menu restauracji U Królika jest złożone w stu procentach z dań bezglutenowych. To jeden z niewielu, jeśli nie jedyny, serwujący w 100 proc. dania bez glutenu. Ale spokojnie – coś dla siebie znajdą zarówno fani mięs i ryb, jak i weganie i wegetarianie. Odnajdą się tutaj bez problemu fani i fanki „Alicji w Krainie Czarów”, bowiem to Królik z bajki Lewisa Carrolla jest głównym bohaterem miejsca. A jak „Alicja w Krainie Czarów” to nie mogło zabraknąć porcelanowych zestawów do parzenia kawy i herbaty oraz bezglutenowych ciast.
Gdańsk, ul. Słonimskiego 6
>>> Przeczytaj więcej o U Królika: Kuchnia bezglutenowa. Restauracja U Królika w Gdańsku
MICHAŁ RYNIAK
Umi Ramen
W Trójmieście był wysyp lokali serwujących wyłącznie ramen. Popularność sycącej japońskiej zupy trwa w najlepsze, ale to otwarty w pierwszej połowie 2019 roku Umi Ramen skradł nasze serca i podniebienia. Bardzo intensywny bulion, sprężysty makaron, świeże dodatki, bogaty wybór ramenów mięsnych i wegańskich – to miejsce godne odwiedzenia i polecenia, szczególnie jesienią i zimą. A ci, którzy nie lubią bądź nie mają ochoty na ramen mogą wybrać coś dla siebie z listy przystawek i dań specjalnych.
Gdynia, ul. Starowiejska 36-38
>>> Przeczytaj więcej o Umi Ramen: Japońska klasyka w Gdyni
Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS