A A+ A++

28 marca 2023 r. sześciolatki z grupy X „Tuptusie” z Miejskiego Przedszkola nr 5 w Zambrowie obchodziły Międzynarodowy Dzień Gofra.

Przy tej okazji dzieci dowiedziały się skąd pochodzi ta pyszna, chrupiąca przekąska, jak powstaje i z czym może być serwowana. Wspólnie z przedszkolakami omówiliśmy i wybraliśmy produkty oraz akcesoria kuchenne potrzebne do przygotowania gofrów. Omówiliśmy także poszczególne etapy pracy. Przypomniane zostały zasady bezpieczeństwa podczas obsługi urządzeń elektrycznych oraz zasady zachowania higieny obowiązującej podczas przygotowywania i spożywania posiłków. Następnie odbyło się wielkie pieczenie gofrów. Najpierw wsypaliśmy do miski wszystkie potrzebne produkty i dokładnie wymieszaliśmy je ze sobą za pomocą miksera. W kolejnym etapie kiedy gofrownice były już odpowiednio rozgrzane przystąpiliśmy do pieczenia. Wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta. Dzieci z niecierpliwością czekały, aż wypieki będą gotowe. Kiedy gofry były już gotowe, każde dziecko mogło wykazać się kreatywnością w postaci dekorowania gofra. Tego dnia wszystkie dzieci zajadały się pysznymi goframi z bitą śmietaną, dżemem, czekoladą, przeróżnymi owocami, posypkami, piankami czy cukrem pudrem. Wszystkie gofry wyglądały apetycznie, a smakowały jeszcze lepiej. Zarówno zajęcia kulinarne, jak i degustacja gofrów dostarczyły dzieciom ogromnej radości i frajdy.

Za pośrednictwem portalu wychowawczynie grupy X: Wioletta Święcka-Chankowska i Katarzyna Pomazańska serdecznie dziękują Rodzicom przedszkolaków za przyniesienie składników i gofrownice do zrobienia przepysznych gofrów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułChińska rozgrywająca zastąpi Macris Carneiro w Fenerbahce?
Następny artykułUrzędnicy chodzą po domach i sprawdzają dodatek węglowy