A A+ A++

Reklama

Czy tradycyjne smaki mogą połączyć seniorów z Litwy, Hiszpanii i Polski? Okazuje się, że tak. Ciechanowska Fundacja ReGeneracja podsumowała projekt „Europejski Inkubator Kulinarny. Dziedzictwo kulinarne, które łączy, inspiruje i rozwija.”

W ramach podsumowania projektu odbyła się w Ciechanowie konferencja zatytułowana „Międzynarodowo kulturalni”, która była okazją do rozmowy o mazowieckich kulinariach, idei „zero waste” oraz o wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród osób dorosłych.

Projekt miał międzynarodowy charakter. Został zrealizowany we współpracy z Domem Kultury w Solecznikach z Litwy oraz Fundacją Privada Centre i Energia z Hiszpanii. Seniorzy z Litwy, Hiszpanii i Polski najpierw wizytowali się wzajemnie, później pracowali na warsztatach kulinarnych i poznawali smaki charakterystyczne dla swoich krajów. Natomiast edukatorzy obserwowali metody pracy z osobami dorosłymi i seniorami.

Jak przyznaje w rozmowie z Radiem 7 uczestniczka projektu z Ciechanowa Małgorzata Ostromecka, to była niezapomniana przygoda.


To wspaniała forma wymiany doświadczeń i zdobywania nowej wiedzy – uważa Jolanta Provlocka z Domu Kultury w Solecznikach.

Jak zapewnia prezes Fundacji ReGeneracja Katarzyna Szmit, to nie ostatnia taka inicjatywa, którą zamierza zrealizować.

Projekt został sfinansowany ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ Edukacja dorosłych.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułСиноптик про погоду у лютому: намете майже по всій Україні
Następny artykuł31 Finał WOŚP za nami